Societat 25/10/2020

Sánchez decreta l'estat d'alarma amb la intenció de prorrogar-lo fins al 9 de maig

El decret preveu un toc de queda nocturn a tot l'Estat i restringir la mobilitat entre comunitats

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Reunió extraordinària del consell de ministres aquest diumenge a la Moncloa per tornar a declarar l'estat d'alarma.

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest diumenge tornar a aplicar l'estat d'alarma a tot l'Estat. El decret, que es publicarà durant aquesta mateixa tarda al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), preveu cinc punts, segons ha explicat el president espanyol, Pedro Sánchez. Primer: que les autoritats delegades siguin els presidents autonòmics en lloc del govern espanyol. Segon: un toc de queda nocturn de "caràcter general" –una restricció a la mobilitat nocturna, amb algunes excepcions– de les 23 hores a les 6 hores, però que les comunitats podran avançar o ajornar una hora. Tercer: els governs autonòmics podran decidir limitar les entrades i sortides de tota la comunitat, així com confinaments perimetrals. Quart: les reunions privades, tant en espais públics com privats, podran ser d'un màxim sis persones. I cinquè: la intenció del govern espanyol és que l'estat d'alarma es prorrogui sis mesos, fins al 9 de maig. Això s'aplica a totes les comunitats i ciutats autònomes menys les Canàries, per la baixa incidència de contagis de coronavirus que hi ha ara mateix.

"Quedem-nos a casa tant com sigui possible", ha demanat Sánchez en una roda de premsa telemàtica des de la Moncloa després de la reunió extraordinària del consell de ministres. El líder socialista ha tornat a utilitzar els mateixos termes bèl·lics que en les compareixences de la primera onada: igual que divendres, ha demanat "moral de victòria" i "unitat" per vèncer el virus. En aquest sentit, ha instat totes les forces al Congrés perquè donin suport a la pròrroga, que té intenció que es voti aquesta mateixa setmana.

La decisió de Sánchez arriba després que un total de deu comunitats hagin sol·licitat formalment l'estat d'alarma. La primera va ser el País Basc, seguida per sis comunitats socialistes –Astúries, Extremadura, la Rioja, Castella-la Manxa, el País Valencià i les Balears–, així com també per Navarra i Cantàbria, a més de la ciutat autònoma de Melilla. Cap de les comunitats governades pel PP l'ha demanat i des de la direcció del partit demanen que es faci una reforma legal exprés de la llei general de Sanitat del 1986 –la que s'aplica per als confinaments perimetrals de municipis– per evitar tornar a l'estat d'alarma.

Sánchez ha parlat aquest matí amb el líder del PP, Pablo Casado, per informar-lo de la voluntat de demanar la pròrroga de l'estat d'alarma la setmana que ve al Congrés. A diferència de la primera onada, Sánchez no vol haver d'enfrontar-se a un debat tens cada dues setmanes. Ara s'ha decretat un estat d'alarma durant quinze dies –el màxim que permet la Constitució–, però dimarts mateix, al consell de ministres ordinari, s'aprovarà demanar la pròrroga fins al 9 de maig i el debat es produirà la setmana que ve. El president espanyol ha assegurat que "no té gaire sentit" esperar-se més i ha assenyalat la importància que totes les formacions hi donin suport.

stats