Societat 22/10/2021

El tercer pla de fosses continuarà treballant en la recerca d'una setantena de víctimes al cementeri vell d'Eivissa

Yllanes ha dit que les actuacions començaran enguany i s'allargaran durant tot el 2022

ARA Balears
2 min
Una de les darreres tasques que s'han duit a terme aquest any.

El Pla d'actuacions en fosses de la Guerra Civil 2021-2022 del Govern preveu fer una tercera fase al cementeri vell d'Eivissa, a les Figueretes, i continuar avançant en la possible identificació de fins a 70 víctimes de la repressió franquista. El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat el cementeri per presentar aquesta tercera intervenció, que durà a terme un equip tècnic d'Aranzadi.

"Aquest tercer pla de fosses preveu una sèrie d'actuacions que començaran aquest mateix 2021 i s'allargaran durant tot el 2022", ha explicat el vicepresident, "i demostra la clara intenció del Govern de continuar la recerca de tots els desapareguts fins a trobar el màxim de persones possibles".

Yllanes ha visitat el cementeri per presentar aquesta tercera intervenció.

El batle d'Eivissa, Rafael Ruiz, ha assegurat que "avui és un dia important per a la ciutat". Ruiz ha manifestat que "aquest cementeri va ser escenari d'un dels episodis més dolorosos de la nostra història, uns fets que ara, amb aquesta nova actuació, implicaran la recerca i localització de persones que varen ser assassinades. El nostre objectiu és tancar aquestes ferides, recuperar la dignitat d'aquelles persones que varen ser represaliades i de les seves famílies".

L'Executiu ha recordat que des de l'any 2014, a les Illes s'ha excavat a 17 fosses: Sant Joan (2014); Porreres (2016, 2020); Sant Ferran (Formentera, 2017); Pla de fosses 2018 (Alaró, Marratxí, Sencelles, Calvià, ses Figueretes, Llucmajor, Santa Maria, Montuïri, el pou de l'Àguila, a Llucmajor, i el pou de Son Lluís, a Porreres); Pla de fosses 2019-2020 (quatre actuacions noves a Son Coletes, Manacor, Bunyola, el coll d'Artà i Valldemossa; segones intervencions a Sencelles, Porreres, les Figueretes, el pou de Son Lluís i Santa Maria).

Fruit d'aquestes intervencions, s'han recuperat les restes d'un mínim de 161 cossos i s'han identificat 30 víctimes de la repressió franquista, sigui a través d'actuacions impulsades pel Govern o d'intervencions prèvies per part de l'associació Memòria de Mallorca, amb l'Ajuntament de Sant Joan i l'Ajuntament de Maria de la Salut.

stats