Inundacions al Mediterrani
Societat 08/09/2023

El temporal de Grècia deixa almenys sis morts i prop de 300.000 hectàrees inundades

La pertorbació pot acabar derivant en un petit huracà mediterrani que afectaria Líbia

2 min
Veïns de Palamas (Grècia) evacuats en una barca inflable per les inundacions provocades pel temporal 'Daniel'.

BarcelonaLes pluges ja han abandonat Grècia després de deixar un panorama d’autèntica devastació i grans àrees inundades a la regió de Tessàlia, on l’aigua en alguns pobles arriba fins a les teulades. Gravacions difoses a les xarxes socials de diferents pobles de la plana de Karditsa demostren com la configuració geogràfica d’aquesta extensa regió baixa i tancada ha afavorit grans acumulacions d’aigua a la zona.

L’àrea inundada per les pluges a Grècia arriba a les 290.000 hectàrees segons un càlcul fet per investigadors de l’Observatori Nacional d’Atenes a partir d’imatges del satèl·lit Sentinel. Les inundacions afecten sobretot les regions de Tríkala i Karditsa, on les fortes pluges han provocat el desbordament d’afluents i rierols del riu Peneu i han deixat desenes de pobles sota l'aigua.

Les pluges han deixat com a mínim sis víctimes mortals, però fonts de Protecció Civil han xifrat en sis més les persones desaparegudes a la regió de Karditsa. Al poble de Palamàs, a Karditsa, desenes de persones han quedat atrapades dins les cases inundades i han hagut de demanar ajuda i aliments a través dels mitjans de comunicació locals. A Hagia Triada com a mínim 20 persones han estat rescatades en helicòpter. Des de dimarts, més de 1.800 persones han estat evacuades a la zona, segons els bombers.

Múltiples cases han estat arrossegades o s'han enfonsat per l'acumulació d'aigua; diversos ponts han cedit, i hi ha un nombre important de carreteres impracticables, en una de les zones agrícoles més importants del país.

El portaveu del govern grec, Pavlos Marinakis, va dir en una breu roda de premsa aquest dijous que la prioritat és rescatar totes les persones que han quedat atrapades pel temporal.

Les pluges han deixat més de 900 l/m² a la regió de Tessàlia i van superar el rècord en 24 hores del país, que ara queda en els 760 l/m² caiguts a Zagora, segons dades d’investigadors de l’Observatori Nacional d’Atenes.

Una zona inundada durant la tempesta 'Daniel', al poble de Piniada, a Tessàlia, Grècia
Autobusos submergits per l'aigua del riu Peneu, desbordat a Làrissa (Grècia).

Un possible medicà al mar Jònic

La part activa de la pertorbació ja ha abandonat Grècia i es troba sobre el mar Jònic, on les previsions apunten que s’anirà realimentant fins a convertir-se en una pertorbació mediterrània amb trets de borrasca tropical, el que s’anomena un medicà, que podria acabar espetegant a la costa de Líbia, on les acumulacions de pluja també apunten a ser superiors als 100 o als 200 l/m² en alguns punts. La pertorbació arribaria a aquest sector entre diumenge i dilluns, acompanyada de ratxes de vent de més de 100 km/h.

Acumualcions totals de precipitació previstes fins dilluns a la nit
stats