Societat 04/02/2022

'Tanca el cercle', la proposta del Consell de Mallorca per transformar la matèria orgànica en compost

La institució insular continua la ronda de presentació del projecte a tots els sectors implicats

ARA Balears
2 min
Un dels contenidors de matèria orgànica que hi ha instal·lats a Calvià.

PalmaEl Consell de Mallorca ha presentat aquest divendres el seu pla estratègic 'Tanca el cercle’ a Rezero, una iniciativa que té l'objectiu de transformar la matèria orgànica en compost, per tal de fomentar i garantir el funcionament del sector primari.

Com ha recordat la institució insular en una nota de premsa, aquest projecte, que disposarà d'un pressupost d'uns 200 milions d'euros i que serà presentat als fons europeus Next Generation, també preveu construir cinc plantes de tractament d'orgànica a Mallorca, situades a Marratxí, Santa Margalida, Calvià, Felanitx i Llucmajor.

Actualment, el Consell de Mallorca continua la ronda de presentació del projecte a tots els sectors implicats, dels quals, a més de Rezero, també ha informat ja la Unió de Cooperatives Agràries de Balears (Ucabal).

La consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha explicat que, ara mateix, l'únic cercle que es pot tancar a Mallorca és el de la matèria orgànica, circumstància que fa que aquest pla estratègic sigui "primordial" per a l'illa. Així mateix, ha afegit que "les plantes de compostatge són una palanca de canvi important i un element transformador de la realitat de l'illa".

"Amb el pla estratègic 'Tanca el cercle' apostam per transformar tota la matèria orgànica de l'illa en compost i fer que el sector primari sigui més competitiu i resilient, alhora que mostram el nostre suport al sector agrícola i als productors d'agricultura ecològica abaratint el preu del compost", ha insistit.

D'esquerra a dreta, la consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot; la directora executiva de Rezero, Elena Diez; la coordinadora autonòmica de Rezero, Roser Badia, i el director insular de Residus, Juan Carrasco.

Per part seva, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha recalcat que "és necessari" implicar tota la societat mallorquina en aquesta iniciativa, perquè facilitarà que l'illa sigui "més sostenible", en un context d'emergència climàtica, ja que reduirà emissions i generarà un compost que repercutirà directament en el territori.

Així mateix, la coordinadora de Rezero a les Balears, Roser Badia, ha subratllat que el seu principal objectiu és "apostar decididament per aquesta iniciativa, perquè s'entén que la gestió de l'orgànica és una prioritat pel que fa a la gestió dels residus". "És molt important que la fracció orgànica tingui una gestió separada de la fracció rebuig i, en aquest sentit, aquest projecte té tot el suport de Rezero", ha manifestat. “Acompanyarem aquesta iniciativa i li donarem el suport que necessiti, perquè creim realment que és una iniciativa transformadora i molt necessària per a Mallorca", ha conclòs la coordinadora.

stats