Port de Sóller
Societat 06/03/2024

El Suprem confirma que el Govern haurà de pagar 96 milions d'euros a Matthias Kühn per la desclassificació de Muleta

La sentència obliga l'Executiu a pagar la indemnització en dos mesos i a pagar les costes

ARA Balears
2 min
La base naval del Port de Sóller.

PalmaEl Govern haurà de pagar 96 milions d'euros a Matthias Kühn per la desclassificació dels terrenys de la urbanització Muleta II al Port de Sóller. Així ho ha confirmat aquest dimecres la Sala Tercera del Tribunal Suprem. En concret, el Suprem ha dictat sentència al recurs de cassació que havia interposat la Comunitat Autònoma contra el pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), el 31 de gener de 2022, a favor de l'empresari.

La decisió, signada amb data 27 de febrer de 2024, rebutja el recurs de cassació i confirma la interlocutòria del TSJIB que condemna la comunitat de les Illes al pagament de 63.533.374,48 euros, més els interessos d'aquesta quantitat des del 18 de maig de 2009, data de la primera reclamació. Aquests interessos pujarien a uns 32,5 milions d'euros addicionals. És a dir, més de 96 milions d'euros.

El conflicte

La Sentència repassa la tramitació judicial d'aquest conflicte, que es va iniciar el 2010, quan governava el socialista Francesc Antich, i finalitza ara, 14 anys després. El procediment de 2010 va acabar mitjançant una interlocutòria el 23 de juliol de 2013: amb aquest document es va aprovar un acord transaccional que reconeixia el caràcter urbà d'aquests terrenys.

La posterior aprovació de la Llei 12/2017 d'urbanisme de les Balears, durant l'etapa del Govern de Francina Armengol, va reclassificar novament com a sòl rústic protegit (ANEI) aquests terrenys i va impossibilitar que Muleta es reincorporàs com a sòl urbà al Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Sóller, la qual cosa originà la petició indemnitzatòria actual.

La sentència funda el seu raonament en aquesta impossibilitat de reincorporació de Muleta com a sòl urbà al PGOU de Sóller. Confirma així que era procedent el pagament de la indemnització en fer impossible el desenvolupament d'aquest sòl, que havia estat abans reconegut com a urbà a l'acte transaccional del 23 de juliol del 2013. El Tribunal Suprem obliga ara a pagar la indemnització en dos mesos, imposant a més els costos a la Comunitat, imports que haurà d'afrontar l'actual Govern.

stats