QUÈ ES COU?
Societat 20/12/2019

La sopa i el torró de la reina

Dos plats típics a l’illa de Menorca i que formen part del seu receptari tradicional des del segle XIX

Bep Al·lès
2 min
La sopa i el torró de la reina (I)

CiutadellaAra que ja estam pràcticament damunt de les festes de Nadal, parlarem aquestes setmanes de dos plats típics a l’illa de Menorca i que formen part del seu receptari tradicional des del segle XIX, com són la sopa de la reina i el torró de la reina, que encara ara es troben a moltes de les taules nadalenques.

Una sopa de Nadal

La sopa de la reina és un brou que se sol servir el dia de sant Esteve, o Segona Festa, a més del dia de Cap d’Any, i que, a més del brou de Nadal, fet normalment amb gall dindi, porta petites pilotes de carn fregida de la mida d’una avellana, cubellets de pa fregit, ou dur, bocins de pit de gall dindi, capó o gallina, i, segons les cases, perquè es pot dir que cada casa en té la seva recepta, bocinets de pernil dolç, flam salat, patata... A més, fideus prims, i en segons quines receptes, sèmola.

Es diu que l’origen de la recepta és espanyol, de la biblioteca del monestir d’Alcàntara, però que va ser robat durant la Guerra d’Independència, el 1807, i recreat pel cuiner del rei Lluís XV per a la reina Maria Leszcynska, amb el nom de consomé a la Reine. També hi ha qui apunta que no és en honor a la reina Maria, sinó a Margarita de Valois, esposa d’Enric IV, que la va popularitzar a França com poule au pot, i que consumia cada dijous per berenar i per dinar.

Com hem dit, a Menorca aquesta recepta és ben popular, especialment a les localitats de Ciutadella, Ferreries i es Mercadal, que és on encara és el primer plat de la Segona Festa. Potser haurem d’esbrinar si és un dels plats que ens van deixar els francesos durant la seva curta estada a l’illa al segle XVIII o ja era un plat comú al receptari nadalenc.

SOPA DE LA REINA

Dins una olla posarem tots els ingredients del brou, els cobrirem d’aigua i els bullirem una hora amb l’olla destapada i escumant de tant en tant. Passat aquest temps, colarem el brou.

Mentre l’olla és al foc farem les pilotes, tot seguint les receptes anteriors, però aquestes les farem ben petitones, de la mida d’un ciuró, més o menys. Un cop llestes les fregim dins una paella amb oli d’oliva i les reservam.

Dins una olla a part bullirem els ous, i un cop bullits els passam per aigua freda i els pelam. Un cop pelats els picam i els reservam.

Posarem al foc el brou, colat, hi afegirem la pasta (fideus, canons, galets petits), les pilotes i l’ou dur picat i la sèmola fins que arranqui el bull. Apagam el foc, ho posam dins la sopera i ho servim a taula.

Nota: Aquest és un dels plats típics de la mitjana festa de Nadal o dia de Sant Esteve. Hi ha qui hi afegeix també trossets de pollastre o gall dindi del bullit de Nadal i trossets de pernil dolç.

stats