Societat 15/12/2021

Una sonda de la NASA toca el Sol per primer cop

La nau Parker, la primera que entra a l'atmosfera d'una estrella, va estar cinc hores en contacte amb el plasma solar

2 min
La sonda solar Parker de la NASA ha estat la primera en tocar mai l'atmosfera solar.

BarcelonaPer primer cop, una nau construïda per l'ésser humà ha tocat el Sol. I amb això s'ha assolit una nova fita espacial per a la humanitat: la primera vegada que fem una visita directa a una estrella. Ho ha fet la sonda solar Parker, de la NASA, que ha entrat a l'atmosfera solar, ja que l'estrella no té una superfície sòlida com la de la Terra on es pugui aterrar, i s'hi ha quedat cinc hores, en contacte directe amb el plasma del Sol. En aquesta zona on ha estat la nau, per sota del límit de la corona solar que es coneix com a superfície crítica Alfvén, la pressió i l'energia del camp magnètic del Sol són més fortes que la pressió i l'energia de les partícules.

La fita es va aconseguir el 28 d'abril del 2021, durant el vuitè vol per la corona solar d'aquesta sonda, que s'havia enlairat de la Terra el 2018. "Esperàvem que tard o d'hora ens trobéssim amb la corona almenys durant un curt període de temps, però és emocionant que ja ho hàgim assolit", deia Justin Kasper, autor principal d'un nou article sobre la fita publicat a Physical Review Letters i professor de la Universitat de Michigan.

Les dades de la sonda van trigar mesos a arribar a la Terra i els científics van haver de fer comprovacions durant uns mesos més per confirmar que realment s'havia aconseguit. La sonda Parker es va situar a 13 milions de quilòmetres del centre del Sol, just per sota dels 13,8 milions de quilòmetres on es considera que se situa el límit de la superfície crítica Alfvén. Així, es va creuar aquest límit per primer cop per entrar a l'atmosfera solar.

Els investigadors han comprovat que la superfície crítica d'Alfvén conté arrugues provocades per camps magnètics, segons explica un altre article de l'American Physical Society. La sonda va entrar i sortir de la corona solar fins a tres cops durant el seu contacte. Les dades que ha proporcionat i les de futurs contactes amb l'atmosfera solar permetran als investigadors entendre millor l'origen del vent solar, saber com s'escalfa i com s'accelera cap a l'espai. La intenció dels científics és que després d'aquest primer contacte, la nau s'apropi cada cop més al Sol i se submergeixi en la seva corona fins al final de la missió, prevista per al 2025.

"El fet que la sonda solar Parker hagi tocat el Sol és un moment important per a la ciència solar i una gesta realment notable –apunta Thomas Zurbuchen, administrador associat de la direcció de missions científiques de la NASA–. Aquesta fita no només ens proporciona una visió més profunda de l'evolució del nostre Sol i dels seus impactes en el nostre sistema solar, sinó que tot el que aprenem sobre la nostra pròpia estrella també ens ensenya més sobre les estrelles de la resta de l'Univers".

stats