Societat 26/12/2019

Son Espases realitza la primera endometriosi profunda amb visualització de l'urèter

Aquesta malaltia provoca menstruacions doloroses i pot arribar a ser una causa d'infertilitat

Ara Balears
1 min
L’Associació d’Afectades per Endometriosi de Catalunya reclama unitats especialitzades per tractar aquesta malaltia.

PalmaL'Hospital Universitari Son Espases ha realitzat per primera vegada a les Balears una intervenció d'endometriosi profunda amb visualització de l'urèter amb contrast, segons ha informat l'agència Efe a partir d'un comunicat del centre sanitari públic de referència de les Illes Balears.

El Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha estat el responsable d'aquesta intervenció. L'operació ha estat possible gràcies a un colorant que no és perjudicial i que permet identificar més fàcilment l'úter en tot el seu recorregut de manera segura i eficaç. La conjunció dels equips multidisciplinaris i l'ús de la tecnologia de darrera generació de l'hospital han fet possible que la seguretat del pacient fos més gran.

L'endometriosi afecta entre el 5% i el 15% de les dones en edat reproductiva. Es tracta de la presència de teixit de l'interior de l'úter (endometri) en altres teixits de la pelvis, una presència que causa una inflamació crònica. L'endometriosi és una malaltia que provoca menstruacions doloroses i pot arribar a ser una causa d'infertilitat. Una de les varietats més complexes és l'endometriosi profunda.

Aquesta és la primera vegada que s'utilitza aquesta nova tècnica amb contrast local ureteral a les Illes Balears. Aquesta mateixa tecnologia també permet valorar la correcta anastomosi de sigma que, en aquest cas, també estava afectat i que ha requerit la col·laboració del Servei de Cirurgia.

N'augmenten els casos en els darrers anys

En els darrers anys, la xifra de casos augmenta un 5% fins a arribar gairebé al 15% de les dones d’aquesta franja d’edat. A què és degut aquest creixement de la incidència? Segons la metgessa especialista en malalties amb perspectiva de gènere Carme Valls, l’increment de substàncies en el medi ambient que entren al cos humà, a través de l’aire, l’aigua, els aliments, els pesticides, els herbicides, les dioxines i els derivats dels plàstics hidrocarburs que es desprenen dels cotxes amb benzina, actuen en el cos com a disruptors endocrins. Aquests alteren el cicle menstrual i augmenten els nivells d’estrògens. Segons explica Carme Valls, també les dioxines que es desprenen de les incineradores o de la utilització d’olis de màquina en els pinsos dels animals per a consum humà poden tenir efecte en l’increment de la malaltia.

stats