PALMA

La Federació de Veïns demanarà a Turisme que reobri la denúncia contra els apartaments de Son Cotoneret

El president, Joan Forteza, assegura que és un error que la Conselleria vulgui esperar que es resolgui la DRIAT

La Federació de Veïns de Palma sol·licitarà a la Conselleria de Turisme que reobri l'expedient relatiu a la denúncia contra els apartaments situats al número 37 del carrer de Son Cotoneret. La Conselleria va decidir arxivar-lo provisionalment a principi de desembre a l'espera que es resolgués la DRIAT (Declaració Responsable d'Inici d'Activitat Turística) que va presentar el seu propietari, Jaume Llobera, el passat 20 d'octubre. Segons Turisme, l'activitat declarada és d'hotel apartament i, com que no és un edifici plurifamiliar, en principi no hi hauria motiu perquè fos considerat il·legal. Tanmateix, el Govern està a l'espera de l'Ajuntament de Palma, que haurà de decidir si compleix els requisits per poder atorgar-li la llicència d'aparthotel.

Des de la Federació de Veïns asseguren, però, que l'empresa havia estat explotant l'apartament durant més d'un any sense disposar de DRIAT ni de llicència. El seu president, Joan Forteza, considera que és necessari que es mantingui l'expedient de la denúncia obert mentre no es resolgui quin tipus d'activitat es pot exercir en aquests apartaments. "Creim que no és raonable que mentre s'està tramitant la DRIAT s'arxivi l'expedient de denúncia, malgrat que es faci de manera transitòria", ha declarat Forteza.

Joan Forteza també ha explicat que té previst reunir-se la setmana que ve amb el regidor d'Urbanisme, José Hila, per tractar d'aquest assumpte. El president de la Federació assegura que a la fitxa d'aquest edifici hi apareix l'ús residencial, no turístic. L'Ajuntament de Palma podria canviar aquest ús, però de moment no ho ha resolt.

D'altra banda, Forteza recorda que durant el 2017 l'Ajuntament de Palma va establir una suspensió cautelar per concedir noves llicències per a hotels i que, per tant, els apartaments de Joan Llobera no podrien haver obtingut el permís per ser explotats com a aparthotels. Tot i això, Antoni Sansó, el director general de Turisme, ja va explicar que les denúncies no eren retroactives i que, per tant, seria irrellevant que el propietari l'hagués explotat turísticament un any abans de demanar la DRIAT. Però Forteza no dona per vàlid aquest argument, ja que considera que les denúncies sempre fan referència a coses passades i que, per tant, sempre tenen caràcter retroactiu. "Fins que varen presentar la DRIAT no disposaven de cap paper que els permetés explotar-lo i és això el que ells han d'inspeccionar", explica.

De moment la Conselleria de Turisme informa que tota la documentació aportada pel propietari és correcta i que estan a l'espera de la informació que han requerit a l'Ajuntament de Palma per comprovar que poden donar llum verda a la DRIAT. Un dels aspectes que cal verificar és, entre altres coses, si és factible tenir la recepció dels aparthotels al nivell -1 d'aquest bloc d'apartaments tal i com ho presenta actualment. En aquest aspecte també és l'Ajuntament qui tendria la darrera paraula.

Finalment Joan Forteza ha explicat que la Federació de Veïns ha rebut cinc denúncies més d'edificis plurifamiliars que podrien estar exercint una activitat turística. Els pisos estan situats en barris residencials com Son Cotoneret o l'Escola Graduada, però també al centre de Palma, com al carrer de Sant Miquel.

Més inspectors per al 2019

Un dels obstacles més importants amb què es va topar la Conselleria de Turisme durant el 2018 a l'hora de perseguir i sancionar els allotjaments turístics il·legals va ser la manca de personal dins el cos d'inspectors. Durant tot l'any, només es va comptar amb 15 persones per dur a terme les tasques d'inspecció i de verificació de la legalitat dels diferents allotjaments. Però els pressupostos del 2019 preveuen una partida per a l'ampliació d'aquesta plantilla que passarà a comptar amb vuit persones més, cinc inspectors i tres instructors, que són les persones que tramiten les actes i estableixen les sancions. D'aquesta manera durant el 2019 hi haurà 23 persones en total encarregades de les inspeccions i les actes.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF