17 de 45 famílies sortiran de Son Banya de manera voluntària

L'Ajuntament de Palma assegura que al 2020 Son Banya ja serà història 

Ho ha dit el batle, “no hi ha marxa enrere” i ho ha reiterat també la regidora de Benestar Social, Mercè Borràs. Puntualitzen sobre aquesta qüestió perquè quedi clar i per emfatitzar que el desmantellament de Son Banya és una actuació irreparable. Dilluns els operaris de l'empresa Obres Públiques S.L han començat a retirar l'amiant i a partir de dimarts es començaran a tomar les parets. L'objectiu és que durant la setmana es puguin acabar d'esbucar tres dels 45 habitatges que s'han d'esbucar per ordre judicial.

Sentiments confrontats entre els habitants de Son Banya que abandonen el poblat

El batle, Antoni Noguera, ha volgut donar les gràcies a tots els departaments de Cort i de la Policia per poder fer efectiu el desallotjament. “Ha estat un procés dur i es tracta d'una decisió valenta”, ha explicat.

Es donen sis mesos per a la primera fase d'esbucament i la previsió és que al 2020 “Son Banya ja no existeixi”, segons ha explicat la regidora de Benestar Social, Mercè Borràs. La regidora també ha dit que les tres famílies d'aquestes tres cases ja disposen d'un nou habitatge tot i que no s'ha volgut concretar la barriada. El batle però ha assegurat que, mentre sigui possible, no es reallotjaran en barris marginals.

Dels 45 habitatges que Cort vol esbucar, 17 famílies sortiran del poblat de manera voluntària. Segons l'ajuntament, les altres vint-i-vuit tot i no volen abandonar-lo tot i que ja disposen d'un altre habitatge i de recursos suficients per autoabastir-se. En aquest sentit la regidora ha explicat que a partir de setembre aquestes famílies rebran les ordres judicials de desallotjament.

Pel que fa al reallotjament, Borràs ha explicat que disposen de cinc habitatges de protecció oficial, propietat del Patronat, i de tris pisos de l'IBAVI. Tot i això ha reconegut que Palma pateix una mancança d'habitatge públic. En aquest sentit Antoni Noguera s'ha mostrat decidit a enviar una carta a les diferents entitats bancàries perquè es comprometin i accedeixin a oferir pisos buits per aquestes famílies amb risc d'exclusió. 

Les famílies que abandonin el poblat i que hagin seguit tota la tramitació corresponent podran gaudir d'unes ajudes que arribaran fins als mil euros per poder fer front al lloguer i a les despeses comuns. Aquest pla d'ajudes tendrà una durada d'entre cinc i set anys.

Segons dades del Consistori, hi ha 117 famílies que viuen a Son Banya i sumen uns 500 habitants, entre els quals hi ha 193 infants.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF