Societat 18/10/2022

Els sindicats intensifiquen el torcebraç amb Govern per la nova llei educativa

Han convocat mobilitzacions a les quatre illes i una aturada als centres educatius entre les 12 i les 14 h

2 min
Imatge de la protesta sindical, aquest dijous a la Conselleria d'Educació.

PalmaeEls sindicats educatius ja varen advertir a final del curs passat que l'inici d'aquest curs seria complicat si no es resolien algunes demandes. Entre les més importants, ajornar l'aplicació de la nova llei educativa espanyola, la LOMLOE. I així està passant. Al llarg del primer mes i mig de curs els principals sindicats, i també els claustres d'alguns instituts illencs i la federació de famílies, han mostrat la seva oposició a l'aplicació de la normativa enguany, sobretot per la precipitació.

La Junta de Personal Docent no Universitari de Mallorca (que agrupa tots els sindicats educatius) vol visibilitzar aquestes denúncies aquest dimarts amb una mobilització al Parlament balear, a les 13 h, a la qual ha convocat a participar tots els docents de l'Arxipèlag. A Menorca i a Eivissa les concentracions seran a les delegacions territorials d'Eucació, i a Formentera, a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. A més, han convocat una aturada als centres educatius entre les 12 i les 14 h.

La principal queixa és la manera en què s'ha començat a aplicar: amb currículums definitius aprovats poc abans de començar el curs, criteris d'avaluació que s'han anat modificant fins aquesta setmana i sense que la formació hagi arribat a tots els docents. El punt més conflictiu, però, ha estat el nou sistema d'avaluació, pel qual diferents claustres de les Illes aprovaren manifests públics contra la llei. La setmana passada el departament de Martí March va publicar una nova resolució per simplificar-los i flexibilitzar-los, però la mesura no ha frenat les accions de protesta.

Altres demandes

Les mobilitzacions d'aquest dimarts se sumen a les dels passats mesos de juny i juliol davant la Conselleria d'Educació i el Consolat de la Mar, en què els sindicats reclamaven obrir un procés de negociació a la Mesa Sectorial en qüestions com la rebaixa de les ràtios, la reducció de l'horari lectiu per a tots els cossos docents, una millora del Pla d'infraestructures o la simplificació de la burocràcia en els centres. Les organitzacions consideren que la majoria de qüestions arriben tancades a la Mesa i, per tant, hi ha poc espai per negociar.

stats