Societat 14/04/2021

Simebal alerta que l'Atenció Primària illenca està "a punt d'entrar a l'UCI"

El portaveu del sindicat, Miguel Lázaro, ha assegurat que falten 350 metges als centres de salut

ARA Balears
1 min
Centre de salut de Llucmajor, en el moment en què es fan tests del covid-19. / ISAAC BUJ

El portaveu de Simebal, Miguel Lázaro, ha assegurat aquest dimecres al Parlament balear que falten almenys 350 metges a l'Atenció Primària. A més, ha defensat que és el servei on més s'ha d'invertir perquè està "a punt d'entrar a l'UCI". Per aquest motiu, ha demanat als representants polítics que sigui l'àrea sanitària on "s'enfoquin més". Ho ha fet en una comissió parlamentària demanada pel grup del Partit Popular.

Lázaro ha opinat que actualment "no tenim una sanitat d'alt nivell" i ha afirmat que si el sistema públic ha donat resposta durant la pandèmia, ha estat "pel sacrifici dels professionals".

En aquest sentit, ha subratllat que cada metge de Primària du "2.000 targetes sanitàries", que les llistes d'espera "són de desesperació" i que l'èxode de professionals illencs és un "autoexili" per les condicions precàries que s'ofereixen. "S'han de cuidar els residents, perquè els formam aquí i se'n van. Hem de fer un conveni autonòmic", ha defensat el portaveu.

Altres propostes que ha posat sobre la taula són incentius econòmics perquè els metges no es jubilin, consolidar les places, optimitzar la carrera professional, facilitar la conciliació i equiparar els sous dels professionals illencs als de les Canàries, entre d'altres.

De fet, ha avançat que, a final de mes, es manifestaran en cotxe per exigir aquesta demanda: tenir el mateix complement d'insularitat que tenen a l'Arxipèlag canari. "Aquest greuge s'ha d'acabar", ha reblat. A més, Lázaro ha tornat a reclamar el complement covid-19 i ha denunciat la congelació del 2% del sou que afecta els funcionaris de les Illes.

stats