Societat 20/06/2021

El servei de suport psicològic a pacients amb ELA de Son Llàtzer compleix un any

S'ha centrat a detectar de manera primerenca les dificultats i necessitats en l'àmbit emocional d'aquestes persones i els seus familiars

ARA Balears
2 min
La consulta multidisciplinària a Son Llàtzer està integrada per diferents especialistes.

PalmaL'hospital Son Llàtzer va incorporar fa un any un servei de suport psicològic a pacients amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i els seus familiars. Segons ha informat la Conselleria de Salut, durant aquest any s'ha centrat a detectar i abordar de manera primerenca les dificultats i necessitats en l'àmbit emocional i psicològic.

Salut ha destacat que els objectius del psicòleg clínic en la consulta multidisciplinària d'ELA són intentar mitigar l'impacte psicològic de la malaltia en la persona i en el seu entorn, acompanyar les persones i els seus familiars durant el procés, així com fomentar estratègies d'afrontament i facilitar la comunicació de la informació entre la persona, la família i l'equip professional.

L'any 2016, Son Llàtzer va posar en marxa la consulta multidisciplinària per a pacients amb diagnòstic d'ELA, en la qual se'ls garanteix una assistència mèdica especialitzada completa. Aquesta malaltia es caracteritza per la degeneració progressiva de les neurones motrius a l'escorça cerebral, al tronc de l'encèfal i a la medul·la espinal. La conseqüència és una debilitat muscular que avança fins a la paràlisi i amenaça l'autonomia motriu, la comunicació oral i la deglució, ja que en progressar queden afectades diferents regions corporals.

Durant els primers anys de desenvolupament i segons el grau d'afecció, els símptomes són la debilitat o feixuguesa en caminar, la fatiga crònica i la dificultat per coordinar les mans i les cames. Posteriorment apareixen problemes en la parla, impossibilitat per caminar i per agafar qualsevol objecte i dificultat per respirar o per menjar, entre d'altres. Salut ha subratllat que el pacient necessita cada vegada més ajuda per fer les activitats de la vida diària, torna més dependent i habitualment mor per insuficiència respiratòria en un termini de dos a cinc anys, tot i que en un 10% dels casos l'índex de supervivència és més alt.

La Conselleria ha assenyalat que l'ELA afecta aproximadament cent persones a les Illes, mentre que a tot l'Estat n'hi ha uns 4.000 casos. Cada dia, a Espanya, moren tres persones a causa d'aquesta malaltia; cada dia es diagnostiquen tres casos nous, la qual cosa representa una incidència mitjana d'1,6 casos per cada 100.000 habitants. A més, Salut ha apuntat que afecta especialment persones d'edat compresa entre els 40 i els 70 anys, més sovint en els homes i entre els 60 anys i els 69.

stats