Societat 28/08/2019

SEO/BirdLife demana al Govern i a Cort que evitin l'arribada a la mar dels residus acumulats als torrents

El grup local de l'entitat considera que les administracions han de gestionar la problemàtica de manera regular

Ara Balears
2 min
Imatge de recurs

PalmaEl grup local de la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO Birdlife) a les Balears, SEO-Virot, ha denunciat aquest dimecres la "preocupant" acumulació de plàstics i residus als torrents palmesans de la Riera i na Bàrbera i la previsible arribada a la mar amb les primeres pluges de tardor, segons ha informat Efe a través d'un comunicat. Per això han sol·licitat a la Direcció General de Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi Ambient i a l'Ajuntament de la capital que s'ocupin de gestionar regularment aquesta problemàtica que han batejat com a 'basuraleza', o sigui, residus generats per l'ésser humà i que han estat abandonats a la natura i contra els quals l'ONG lluita a través d'un programa especial: 'Libera, unidos contra la basuraleza'.

L'entitat ha recordat que les deixalles dipositades als torrents tenen un impacte molt negatiu sobre diverses espècies animals que es mengen els plàstics i els materials tòxics. De fet, han posat com a exemple els danys causats a les tortugues babaues i els virots, que es troben en perill d'extinció. A més, en el comunicat han explicat que els plàstics s'acabaran degradant i convertint en microplàstics i que, com ja va informar aquest diari, entre Menorca i Mallorca n'hi ha 3,7 tones surant.

Tant el coordinador del grup local, Jordi Muntaner, com la coordinadora del projecte Libera, Sara Güemes, han assegurat que s'ha creat un moviment ciutadà que demana un canvi a les administracions pel que fa a la gestió de residus als torrents. També han demanat que es faci un estudi sobre alternatives perquè no arribin a la mar, com ja fan a altres països. D'altra banda veuen necessari que es vigilin els llits dels torrents i els "punts negres" d'abocament, especialment a prop del polígon de Son Castelló.

Així mateix, han agraït que l'Ajuntament de Palma fes una neteja al torrent de la Riera, però creuen que això ha de ser una constant i no una mesura extraordinària.

stats