Societat 08/07/2020

El segon dia de Selectivitat l'alumnat fora de les aules es relaxa amb les normes covid-19

L'examen de Català i, en concret, un text de Melcior Comes, escrit al diari ARA, ha despertat comentaris catalanòfobs fora del context estudiantil

M. Fuster
2 min
Laia Vidal i Cristina Ademuz conversen al campus de la UIB el segon dia de Selectivitat

Palma"Quan surt, tothom s'ajunta i no hi ha distància –de seguretat contra el covid-19– entre la gent", assenyala Cristina Ademuz després de fer els exàmens de Selectivitat al campus de la UIB. "Ens hem relaxat tots; amb la calor, la mascareta és incòmoda. Quan estàs fora i amb gent amb qui et veus cada dia, dur-la és absurd", assenyala Laia Vidal. El compliment de les normes de prevenció de contagi del coronavirus fora de les aules s'ha relaxat el segon dia les proves de Selectivitat, ja que es podien veure diferents grups de joves, la majoria sense mascareta. La crispació ha arribat de fora de les proves d'accés a la universitat, quan la plataforma Mos Movem ha assenyalat que a l'examen de Català, en concret en el comentari d'un text de Melcior Comes, publicat al diari ARA, es feia adoctrinament. Posteriorment, el grup d'extrema dreta Vox ha denunciat el mateix.

Examen de Batxillerat de Llengua catalana i Literatura II

La polèmica generada respecte de l'examen de Català ha sorprès diferents alumnes, entre ells Laia Vidal. "És un poc una ximpleria, que diguin que és adoctrinament. Tampoc no entenc que critiquin que es parli de Països Catalans, quan és el territori on es parla català. Fa rialles", ha comentat. Cristina Ademuz comparteix la mateixa opinió. Però Lucía Gost, qui també ha fet les proves d'accés a la universitat, no li dona més importància. "Durant aquests anys de Batxillerat, els textos han estat similars; m'he preocupat a respondre i no tant a donar l'opinió en relació amb el que defensava l'article", ha afirmat la jove. Un altre alumne, Bernardino Serra, pensa que dels dos comentaris de text que hi havia a la prova de català, el més fàcil era el de l'article de Melcior Comes: "Hi havia una intencionalitat que la gent triàs aquesta opció". Ell s'ha estimat més triar l'altre. Fonts de la UIB han assenyalat que els comentaris de text cerquen temàtiques que generen debat i que en cap moment es valora l'opinió de l'alumnat, sinó la seva capacitat argumentativa.

La sensació de facilitat continua present

Durant aquests dos dies d'exàmens per accedir a la universitat no són pocs els alumnes que han trobat les proves fàcils. Lucía Gost, que a Filosofia va optar per fer l'examen de Plató, assenyala que "l'opcionalitat era moltíssima. Podies fer l'examen al teu gust. També creu que el d'Anglès va ser "molt fàcil". Només va trobar més complicacions a Grec i a Català, mentre que a Castellà, com que li agrada Garcia Márquez no va dubtar a triar la literatura hispanoamericana i el realisme màgic. Bernardino Serra comenta amb un somriure que qui ha posat les preguntes l'examen "d'Anglès s'ha portat bé". Laia Vidal ha sortit molt contenta de les proves de Biologia, d'Història de l'Art i de Castellà: "M'ha anat molt bé". Confia poder treure prou nota per entrar a Medicina.

stats