Societat 29/02/2020

Una dona que viatjà a Itàlia, segon cas de coronavirus a Mallorca

La infectada i el seu fill, de cinc anys, han ingressat a Son Espases, mentre que la filla de 19 anys que està embarassada hi serà traslladada aquest dissabte

A. Tarragó
3 min
El doctor Javier Arranz i la consellera de Salut, Patricia Gómez

PalmaUna dona jove que viatjà al nord d'Itàlia, a Bèrgam concretament, va ser ingressada i aïllada la matinada d'aquest divendres a l'hospital Son Espases després de donar positiu en les proves de SARS-CoV-2. La dona tenia símptomes lleus compatibles amb coronavirus: poca febre, tos i malestar general, segons ha informat el metge Javier Arranz, membre del comitè autonòmic d'alerta pel coronavirus, en una roda de premsa aquest dissabte.

Arran del resultat de les proves, es va iniciar l'estudi de contactes, començant pel seu nucli familiar. El seu fill de cinc anys, que tenia febre lleu i símptomes d'infecció respiratòria, també ha ingressat a l'hospital acompanyat del seu pare, atès que és menor d'edat. Així mateix, la filla -de 19 anys- serà traslladada al centre per "prudència", ha dit Arranz, perquè està embarassada. Tot i això, no en té símptomes.

A la roda de premsa també ha assistit la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, que ha recordat que el resultat de "la mostra s'ha de confirmar a Madrid". Les proves han estat enviades al Centre Nacional de Microbiologia i esperen tenir-ne els resultats en unes quantes hores. Gómez ha assegurat que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, "ha telefonat tot d'una per posar-se a disposició". La consellera ha aprofitat per manifestar la seva "confiança màxima en el personal sanitari".

Els metges no en preveuen una "mala evolució"

El doctor Arranz ha estat l'encarregat de donar els detalls del cas. Segons les informacions clíniques, els símptomes de la pacient varen començar el 27 de febrer, dies després d'haver tornat a Palma, on resideix. Per aquest motiu, han descartat incloure dins l'estudi de contacte la resta de passatgers que varen viatjar amb ella des d'Itàlia fins a Mallorca. A Bèrgam, detalla el metge, va visitar familiars que no estaven malalts. De moment, indiquen, l'estudi es redueix al seu nucli familiar més proper, però s'anirà ampliant.

Malgrat el resultat positiu de coronavirus, l'expert en malalties infeccioses assenyala que es tracta d'una dona jove -de menys de quaranta anys- i, per tant, no "és previsible" que hi hagi complicacions. "Totes les proves han tingut resultats normals", afegeix Arranz, que apunta que no en preveuen "una mala evolució".

Una crida a la tranquil·litat

Tot i el positiu i l'auge de casos d'aquest virus a Espanya els darrers dies, Salut ha traslladat un missatge de tranquil·litat i de confiança en la tasca que desenvolupen tots els professionals de la salut i en la feina estreta i coordinada amb el Ministeri de Sanitat. La Conselleria de Salut ha recordat que, davant qualsevol dubte, la població es pot dirigir al servei d'atenció telefònica 061 Salut Respon.

Aquest és el segon cas de coronavirus a les Illes Balears després que el 8 de febrer un home d'origen britànic i resident a Marratxí donàs positiu. Amb aquest nou infectat, la xifra de contagiats pel coronavirus a Espanya ascendeix a 43.

A més, durant aquesta setmana a les Illes Balears s'ha activat el protocol per quatre possibles casos de coronavirus (dos a Menorca i dos a Eivissa) que finalment varen donar negatiu. Davant la gran expansió del virus a Espanya, la Conselleria de Salut ha informat que la sanitat balear es prepara per atendre els casos lleus de coronavirus a domicili. Salut ha sol·licitat voluntaris entre els metges i infermers de les Illes Balears amb l'objectiu d'aconseguir professionals per formar-los de manera prioritària especialment per a l'atenció domiciliària d'aquests pacients.

El coronavirus es transmet per via respiratòria a través de petites gotes de fluids corporals i pel contacte estret amb les secrecions de persones infectades. El període d'incubació de la malaltia és d'entre dos dies i un màxim de 14; per això, les quarantenes són de 14 dies. Els símptomes són tos, mal de coll, febre i sensació de manca d'aire, i en cas que alguna persona els tingui, ho ha de comunicar als serveis sanitaris o bé telefonar al 061.

stats