Epidèmia global

Tres nous casos de coronavirus eleven a 43 els infectats actius a l'Estat, sis confirmats a Catalunya

Sanitat descarta de moment suspendre actes públics pel coronavirus: "Cal avaluar cas per cas"

El departament de Cultura ha confirmat aquest matí dos nous casos de coronavirus a Girona i Sant Cugat: una dona de 52 anys resident a Girona que va viatjar a Itàlia els darrers dies i d’un home de 59 anys de Sant Cugat que va estar en contacte íntim amb un dels casos confirmats amb anterioritat. També s'ha confirmat un nou cas a Mallorca, una dona que va ingressar a l'hospital de Son Espases divendres a la nit.

Una dona de 58 anys de Sant Cugat i amb pronòstic lleu confirmada al vespre va fer arribar a quatre els casos de coronavirus a Catalunya. A la dona li van detectar el virus a Alemanya, després d'estar en contacte amb un cas positiu, i des d'allà es va avisar al Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, que va fer-li la prova. Pocs minuts després, el País Basc ha confirmat les dues primeres infeccions, un professional mèdic d'Àlaba i un resident a Guipúscoa que havia viatjat en els últims 15 dies. Ja estan aïllats i presenten un estat de salut bo.

Poc abans, Madrid havia confirmat dues infeccions més, dues dones, i ja en suma set. Una d'elles era familiar del pacient de 77 anys ingressat a la mateixa ciutat amb pneumònia. Al matí havia transcendit el cas d'un un home de 66 anys, que fa quatre dies que estava ingressat a l'UCI de l'Hospital Universitari Infanta Sofia, a San Sebastián de los Reyes, i que aquest divendres ha sigut traslladat a l'Hospital Carlos III. L'home, que està greu, no havia viatjat a cap de les zones considerades de risc i presentava una malaltia prèvia al contagi, igual que el de Sevilla.

També Andalusia havia anunciat dos casos nous: una infermera de 25 anys de la localitat d'Arjonilla, a Jaén, i un metge sevillà de 58 anys havien atès pacients infectats amb coronavirus. La infermera ho havia fet a l'Hospital de Torrejón d'Ardoz, però les proves de detecció se les va fer a un hospital de Jaén, on ha quedat ingressada. El metge és el primer pacient confirmat que serà aïllat a casa almenys durant els pròxims 14 dies. En total, la comunitat andalusa n'ha detectat 9, tots importats o vinculats al pacient inicial contagiat a Sevilla. 

Espanya ha registrat 42 contagiats, dos dels quals ja han rebut l'alta. El País Valencià concentra la majoria de casos (10), sis dels quals relacionats amb el contagi d'un periodista que havia viatjat a Itàlia. E l govern d'Aragó ha anunciat també la seva primera afectada, una noia de 27 anys que havia viatjat a Itàlia.

Fase de contenció del virus

Malgrat l'augment de casos, el ministeri de Sanitat no canvia l'escenari i manté l'alerta per contenció a nivell 1 després que aquesta setmana hagi augmentat el risc per contagi de baix a moderat. Les autoritats descarten, de moment, suspendre actes públics per evitar la propagació del virus, com el Reial Madrid - Barça de diumenge o bé les Falles de València. De totes maneres, sí que estudien la possibilitat del confinament d'algunes àrees un cop acabin els estudis a Andalusia i a Sevilla sobre els tres positius que no havien viatjat a àrees infectades.

"Ara mateix l'escenari no porta a una suspensió d'actes públics", ha dit el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón. Ara bé, ha apuntat que "cal entendre que hi ha situacions que tenen especificitats". "Si a Itàlia els partits de futbol es fan a porta tancada, no tindria sentit que a un partit a Espanya vingués un equip italià amb 10.000 aficionats", ha apuntat. "Cal avaluar aquestes situacions una per una", ha conclòs.

Actualment Espanya està en l'escenari 1, el de contenció, perquè "no s'ha verificat transmissió secundària". És a dir, les "transmissions estan associades" i s'estan controlant tots els contactes, ha assenyalat Simón. Ara bé, no descarta passar en algun moment a l'escenari 2, el de mitigació, que en cap cas s'aplicaria a tot l'Estat o a tota una comunicat autònoma, sinó que seria a petites zones afectades. Cal "avaluar dia a dia" la situació", ha insistit.

Espanya és el segon estat de la UE –després d'Itàlia, amb prop de 700 casos– amb més infeccions detectades, però està adoptant una estratègia diferent de contenció. El ministeri de Sanitat manté el mateix protocol de prevenció i recomana a totes les persones que hagin viatjat, a les persones infectades o que hagin estat en contacte amb algú que podria donar positiu que truquin al 112 per informar del seu cas.

Davant dels problemes que hi ha per obtenir resposta, Fernando Simón ha recomanat desplaçar-se fins a un centre de salut però amb moltes precaucions. Primer, no anar acompanyat o bé amb el mínim de persones, i després informar de seguida de la possibilitat de tenir el virus perquè se li lliuri una mascareta i se'l posi en un espai reservat.

Una noia de 22 anys que havia anat a Milà, tercer cas de coronavirus a Catalunya

Dos turistes de Xangai, possible font de contagi a Andalusia

La Junta d'Andalusia va reconèixer dimecres a la tarda que podrien tenir el primer cas de coronavirus contret a dins de la Península i que, per tant, hi podrien haver altres persones amb el virus que encara no han sigut detectades. El conseller andalús de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, ha abaixat el to aquest divendres i ha explicat que l'origen d'aquest contagi serien dos turistes procedents de Xangai, que van coincidir amb l'afectat en una reunió professional a Màlaga. L'home, ingressat a l'hospital universitari Virgen del Rocío, va relatar aquesta possibilitat com a origen del focus i ara s'estan fent les proves del Covid-19 als cinc assistents de l'esdeveniment. 

Fonts de la conselleria de Sanitat d'Andalusia van explicar que "aquesta persona ja estava ingressada des de fa sis dies perquè patia una pneumònia”, però no va ser diagnosticada fins dimecres, l’endemà que el govern espanyol decidís canviar el protocol i fer la prova del Covid-19 a aquells malalts amb infeccions respiratòries d’origen desconegut, encara que no haguessin estat en cap zona de risc. El pacient, gairebé una setmana després de ser a l'hospital sense estar aïllat, va donar positiu a la prova de coronavirus.

Com ens podem protegir del coronavirus?

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF