Societat 16/01/2021

Salut ha vacunat contra el covid-19 el 71% dels sanitaris de primera línia en tres dies

Aquest diumenge se'n comença a administrar la segona dosi a les residències de gent gran

Ara Balears / E. Freixa / Q. Aranda
1 min
Una infermera posa la vacuna contra el covid-19 a un sanitari.

PalmaA les Balears s'han vacunat contra el covid, en tres dies, 5.211 dels 7.337 sanitaris de primera línia. Això significa que ja n'han rebut la primera dosi el 71% d'aquest col·lectiu. Fins ara, un total de 12.854 persones s'han vacunat: 9.721 a l'illa de Mallorca, 1.508 a Menorca, 1.517 a Eivissa i 108 a Formentera.

A les residències de gent gran, l'IB-Salut ha posat el vaccí a 7.643 persones i aquest diumenge comença la vacunació de la segona dosi. El primer centre serà el d'Oms-Sant Miquel de Palma. La Conselleria preveu que s’hagin pogut immunitzar completament tots els treballadors i residents de centres de les quatre illes a principis de febrer.

Cal recordar que divendres l'empresa nord-americana Pfizer va anunciar que limitaria els lliuraments a tots els països europeus. Finalment, Espanya rebrà només el 56% de les vacunes de Pfizer la setmana que ve (el 67%, si es compta que de cada vial en surten sis dosis). Això vol dir unes 196.000 vacunes.

Malgrat tot, Salut podrà immunitzar completament els usuaris i residents dels centres de gent gran a partir de diumenge perquè va guardar la segona dosi. Això sí, rebre menys vacunes significarà, segurament, haver d'alentir la immunització del personal sanitari i allargar el calendari de vacunació.

El Ministeri de Sanitat, "sorprès" i "molest" amb la notícia de Pfizer, confia que sigui una reducció puntual -la companyia ho hauria d'especificar en les properes hores, segons el govern espanyol- i que només afecti l'enviament de la setmana vinent. Pfizer només ha dit fins ara que es tracta d'una reducció temporal que afectarà tota la UE mentre reorganitza la producció per augmentar-ne la capacitat aquest any dels actuals 1.300 milions de dosis a 2.000 milions.

stats