Societat 15/01/2021

Els professionals sanitaris no tenen por de vacunar-se

En comptades excepcions els treballadors de la salut dubten d’immunitzar-se per ajudar a frenar el coronavirus

I. Martín/e. Navarro
4 min
Professional sanitària rebent la vacuna contra el covid-19.

Maó/PalmaTot i que el discurs antivacunes es continua escampant per alguns cercles, els qui saben millor com funcionen tenen clar que són segures: els professionals sanitaris no dubten a l’hora de posar-se-les. Segons fonts de l’IB-Salut, pràcticament tot el personal de primera línia ja hi ha donat el consentiment. A Son Espases, el 90% ja s’han inscrit per rebre-la; a Son Llàtzer, el 80%, i a Can Misses, per ara, se l’ha posada tothom a qui han citat. De fet, en aquest centre s’han superat les expectatives inicials i si els dos primers dies es calculava que es vacunarien entre 150 i 170 professionals, es va arribar a 400, més del doble. A Menorca, la majoria dels 751 professionals de la salut (563 dels quals són de la sanitat pública) es vacunaran. Encara no n’hi ha dades –l’Àrea de Salut de l’illa no en donarà fins que no s’acabi el procés–, però el responsable del Sindicat Mèdic de Balears a Menorca (Simebal), Claudio Triay, calcula que “com a mínim es vacunaran dues terceres parts dels professionals sanitaris de l’illa”.

Sònia Mascaró és administrativa del Canal Salat de Ciutadella i reconeix que al principi hi era reticent, però ara té clar que vacunar-se és la millor opció: “A mesura que he xerrat amb més companys sanitaris, he arribat a la conclusió que no hi ha cap altra sortida. Cal posar el nostre granet d’arena per aconseguir la immunitat que ens permeti tornar a una certa normalitat”. Jordi Pons fa vint anys que és analista de laboratori d’urgències del Mateu Orfila de Maó i ha estat un dels primers de vacunar-se: “És un privilegi tenir una eina per lluitar contra aquest virus i s’ha d’utilitzar”. Pons considera que la societat se n’ha de conscienciar: “No n’hi ha prou que es vacunin uns quants, cal que ho faci tota la població perquè el coronavirus deixi de transmetre’s”. Confia que a la tardor hi hagi un percentatge elevat de gent vacunada que en dificulti la propagació.

Els més crítics amb les vacunes s’amaguen, parlen però demanant que no es publiqui el seu nom perquè se senten assenyalats i, per pocs que siguin, també n’hi ha que treballen a la sanitat. Argumenten que les vacunes s’han fet massa aviat, que en falta informació i que tenen por d’acabar patint efectes secundaris. “Per ara he decidit no vacunar-me, no n’estic convençuda i vull veure’n el resultat en altres companys. És una decisió molt personal i el meu cercle d’amistats ho entén i em respecta”, diu una infermera del Mateu Orfila. I afegeix: “En general, pens que la vacuna és segura, però es continuen avaluant els efectes adversos que es van produint i que no han sortit en fases anteriors d’estudi. Com més gent es vacuni, més reaccions s’aniran detectant i en sortiran de noves. Quan pugui sospesar el risc i el benefici, decidiré”.

El cap del Servei de Farmàcia de l’hospital Mateu Orfila, Ignacio Blasco, desmenteix les teories dels antivacunes: “És cert que el procés ha estat ràpid, però això és per la necessitat i urgència del moment”. Recorda que se n’han injectat milions de dosis per tot el món i els resultats continuen sent satisfactoris, també a Menorca: “No hem tingut cap notificació d’efecte secundari, només algú que ha patit més mal a la zona de punció o al braç, però el mateix dia ha desaparegut”. En qualsevol cas, el responsable de Farmàcia assegura que cal combatre el moviment antivacuna: “Comentaris com que no serveix per a res o que es patiran greus efectes adversos són una barbaritat, perquè les vacunes són absolutament segures i la del coronavirus és necessària per a tota la societat”.

Suport sindical

Els principals sindicats al Mateu Orfila no dubten i destaquen la importància de vacunar el nombre més gran de ciutadans. Quant al Simebal, Claudio Triay explica que fins que no s’hagi vacunat el 60%-70% de la població serà impossible reactivar l’economia i la vida social. Per això considera “imprescindible” una vacunació massiva: “Qui no es vacuni posarà en perill tot el seu entorn”. A més, avisa que la vacunació marcarà el futur a curt i mitjan termini: “Tenim el dubte de si es demanarà un passaport immunològic per fer determinades activitats, viatjar o accedir a uns espais concrets. Com que no és obligatori, no podem dir que es vacuni per imperatiu legal, però en un futur tal vegada es planteja”.

El responsable de CCOO a l’hospital de Menorca, Juan Andrés Bernabéu, diu que la societat ha d’entendre el “sacrifici” que estan fent els professionals de l’àmbit sanitari en la lluita contra la covid-19 i remarca que la societat científica “ha fet la seva feina” amb la concreció de la vacuna. Per això, demana als ciutadans que es vacunin com a resposta i “agraïment” a l’esforç “personal i professional” dels sanitaris en aquests mesos de lluita contra la malaltia. “La societat s’ha de comprometre; si no, els sanitaris se sentiran frustrats i no haurem aconseguit res”, afirma, i recorda que les úniques eines per aturar el virus són “vacunació i autoconfinament”.

stats