Societat 07/04/2021

Salut troba brots de coronavirus més grans que en les onades anteriors

El principal responsable és la variant britànica, però malgrat que el nombre de persones afectades puja, no fan disparar la incidència

2 min
Una sanitària classifica les mostres de covid-19 a Son Espases.

PalmaEl portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que es troben brots més grans de coronavirus a les Balears que en les onades anteriors i la principal raó és la variant britànica, que ja és la majoritària a les Illes Balears. Malgrat que afecten més persones, no fan disparar la incidència del virus perquè es poden controlar gràcies al rastreig. A més, se'n troben pocs. Des de principis d'abril se n'han localitzat una desena a tot l'Arxipèlag.

"La situació és d'estabilitat", ha assegurat el portaveu, i ha remarcat que no es preveu una "acceleració important en els dies següents". Això sí, els experts esperen amb prudència l'impacte de la Setmana Santa, en què s'ha incrementat la mobilitat i les trobades socials i familiars. "Hem de deixar passar almenys deu dies per veure'n els efectes. Jo no em quedaria tranquil fins a finals de la setmana que ve", ha afegit. Respecte de les restriccions, que es revisen aquest divendres, ha assenyalat que s'estudien aquests dies, però ja ha avançat que "no prendrem decisions brusques". En aquest sentit, Arranz ha assegurat al programa Al Dia d'IB3 que "segurament les restriccions es minvaran o s'equipararan a tot l'Arxipèlag, ja que totes les illes tenen més o manco la mateixa situació".

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

La incidència acumulada a 14 dies (IA14) a les Balears continua com les darreres setmanes: fregant els 60 casos per 100.000 persones. En concret, avui l'índex és de 58,1, mentre que la incidència a set dies (IA7) se situa en els 25,7. Com que la IA7 és més petita proporcionalment que la IA14, fa preveure que no hi hagi un increment d'infeccions properament. Per illes, Mallorca té una IA14 de 57,6 casos; Menorca, de 32,12; Eivissa, de 29,1 i Formentera, de 66.

D'altra banda, la Conselleria de Salut ha notificat 31 contagis nous i cap mort per coronavirus el darrer dia. S'han fet 2.695 proves diagnòstiques i la taxa de positivitat es manté baixa: 1,15%. Per illes, a Mallorca s'han localitzat 24 persones positives; a Eivissa, 2; a Formentera, 2 i a Menorca, 3. Des de l'inici de la pandèmia, el Govern ha comunicat al Ministeri de Sanitat 57.767 infeccions i 779 defuncions.

Cal destacar que les Illes Balears sumen dotze dies sense cap víctima mortal per coronavirus. El doctor Arranz ha apuntat com a raó principal d'això l'avanç amb la vacunació, sobretot en les persones més vulnerables: "Entre les dues i tres setmanes després de la primera dosi ja tenim una eficàcia del 75%, una xifra més que bona per disminuir ingressos i morts", ha dit.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears

Fa 37 dies que les residències de gent gran es troben sense usuaris infectats i només 4 professionals tenen infecció activa ara mateix. Quant als professionals sanitaris, el nombre d'afectats també es manté baix: 10 casos actius entre els treballadors i 48 en aïllament, sigui per contacte estret o per contagi confirmat.

En darrer lloc, els hospitals es mantenen en una situació estable. Aquest dimarts hi ha hagut un lleuger increment en les hospitalitzacions: una persona ha ingressat a l'UCI, amb la qual són 19 els crítics a les Illes, mentre que hi ha 51 pacients a planta (un més que dilluns). Cal dir que si es compara amb la situació del mes passat, es veu que els pacients ingressats són la meitat.

27 viatgers positius

Un total de 27 viatgers de l'Estat han donat positiu en covid-19 entre els 24.203 tests d'antígens que s'han fet a ports i aeroports durant la Setmana Santa, segons ha informat la consellera Patrícia Gómez. A més, 15.215 persones portaven PCR en origen i 594 es testaran a les unitats Covid Exprés. 343 persones han optat per l’aïllament.

stats