Societat 25/02/2021

Salut preveu començar a vacunar policies i docents el 8 de març

La immunització de les persones majors de 95 anys començarà la setmana que ve

3 min
Una infermera vacuna una sanitària de primera línia a Son Dureta.

PalmaLa Conselleria de Salut preveu iniciar la vacunació a policies i docents la setmana del 8 de març, segons ha informat la consellera Patricia Gómez aquest dimecres en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut. Ara com ara s'estan fent les llistes, que, segons Gómez, és la part més complicada de la logística perquè "costa que arribin en condicions". En el cas dels cossos policials, es farà en coordinació amb la Delegació del govern espanyol a les Balears. El grup està conformat per 3.600 professionals de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional.

Gómez ha assenyalat que volen començar a immunitzar les persones majors de 95 anys la setmana que ve. Calculen que seran unes 2.600 persones i que hi ha persones de fins a 112 anys. "Per nosaltres és una absoluta prioritat", ha defensat la consellera. Per ara continua la campanya en els professionals sanitaris i també s'estan citant els cuidadors principals de les persones grans dependents.

A més, es farà una segona ronda de vacunació a les residències perquè tenen constància d'unes 500 persones que en un primer moment no van rebre les dosis i ara sí que les voldrien. En aquest sentit, la consellera ha destacat que només hi ha 10 usuaris infectats, cosa que demostra que "la vacunació és efectiva".

"Hem demanat una vegada més que necessitam més vacunes", ha apuntat Gómez. En el Consell -en què es reuneixen comunitats autònomes i Ministeri de Sanitat- també ha mostrat preocupació per l'anunci d'AstraZeneca, que rebaixaria a menys de la meitat els 180 milions de dosis compromesos amb la Unió Europea. És per aquest motiu que encara no sap els vaccins que les Illes podran rebre a l'abril.

A banda de la previsió d'aquest fàrmac, la cap de Salut ha demanat més dosis de Pfizer i Moderna per poder completar la vacunació de gent gran. De fet, aquesta setmana s'ha tornat a endarrerir l'arribada de les dosis de Pfizer, que finalment es rebran durant el cap de setmana o a principi de la setmana que ve.

En la reunió també s'ha informat que l'Agència Europea del Medicament començarà a avaluar la vacuna de Johnson and Johnson aquest dissabte i tindrà un dictamen a mitjan març. "És una gran esperança perquè és només una dosi i té un 70% d'eficàcia", ha destacat.

La variant britànica s'estabilitza

Avui dematí Salut ha rebut l'informe de Son Espases sobre la incidència de la variant britànica a les Illes i la consellera ha explicat que el percentatge es manté similar a la setmana passada. Així, aquesta mutació és responsable del 40% dels casos a Mallorca i del 50% a Eivissa. Creu que el motiu principal per aquesta estabilització són les mesures restrictives. En aquest punt, la ministra de Salut ha demanat a les comunitats autònomes molta prudència en la desescalada.

Pel que fa a la previsió de Setmana Santa, el Ministeri farà una proposta d'aquí a "dues o tres setmanes", ha dit Gómez, i ha afegit que encara és prest per fer previsions, "perquè les coses poden canviar d'una setmana per l'altra". Així i tot, ha avançat que estan treballant en la desescalada i que no descarten endurir les restriccions a la mobilitat; per exemple, rebaixant el llindar d'incidència per demanar PCR per entrar a les Illes.

Ara mateix, estan obligats a dur una prova negativa els viatgers procedents de zones amb incidència a 14 dies superiors a 150 casos per 100.000 habitants. "Si s'ha de davallar, es davallarà", ha reblat. Per acabar, la consellera ha remarcat que "estam molt pendents de la situació de la resta d'Espanya" i ha admès que la preocupa "que vingui gent de comunitats autònomes que estan en una situació pitjor i amb mesures menys restrictives".

stats