Societat 09/12/2020

Salut intervé les residències Sèniors Inca, Sèniors Pollença, Sant Lluís i Vuit Vents

S'hi han detectat brots que afecten 26 usuaris i 15 treballadors

Ara Balears
2 min
El Govern ha intervingut 11 residències per a gent gran des de l'inci de la pandèmia.

PalmaLa Conselleria de Salut ha ordenat intervenir durant vint dies les residències per a gent gran Sèniors Inca, Sèniors Pollença i Sant Lluís, i la residència per a persones amb discapacitat Vuit Vents (Aspace), després que s'hi hagin detectats diversos brots que afecten 26 usuaris i 15 treballadors. Segons explica Salut en un comunicat, "les mesures que s'han adoptat han estat insuficients per frenar la propagació del covid-19".

En concret, al centre Sèniors Pollença, que té 110 usuaris, el brot afecta 14 usuaris i 4 treballadors. Tres dels usuaris contagiats han estat traslladats a l'hospital i la resta seran valorats per decidir si són traslladats a l'hospital o a la residència pont de l'IMAS. Dia 5 de desembre s'hi van detectar els primers dos positius. Es va programar el cribratge dels contactes estrets per a l'endemà i el de la resta d'usuaris dia 8. D'altra banda, entre els dies 4, 5 i 6 també es va fer el cribratge quinzenal de treballadors. S'hi han suspès les visites pel risc de contagi.

Quant a Sèniors Inca, és el segon pic que la Conselleria ordena intervenir-hi. Aquest segon brot afecta 4 usuaris -tots estan hospitalitzats- i 7 treballadors. El brot es va detectar el 27 de novembre, quan una treballadora va donar positiu. Com a conseqüència dels cribratges posteriors, es varen detectar els altres positius. Dimarts es va fer un nou cribratge de tots els usuaris i s'està a l'espera dels resultats. Les visites s’han mantingut a pacients que no són covid-19 positiu i que no són contacte estret.

A la residència Sant Lluís de Menorca, que té 23 residents, s’han detectat 2 usuaris positius, els quals estan hospitalitzats, i un treballador contagiat. El brot s'hi va trobar dia 6, i l'endemà es va iniciar el cribratge de la resta de residents, tots considerats contacte estret. Mentrestant, s'hi varen suspendre les visites.

Per acabar, a residència Vuit Vents d’Aspace, on viuen 21 persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars, es va detectar un positiu d’una treballadora el 6 de desembre. El mateix dia es va cribrar el centre i es varen constatar 6 usuaris positius i 3 professionals. L’equip de la Subdirecció d’Atenció a la Cronicitat va visitar el centre per establir circuits, revisar procediments i supervisar la implementació del pla de contingència.

Cal recordar que el Govern ha intervingut fins ara tres residències de persones amb discapacitat, totes tres durant la segona onada: Amadiba 325, Sa Nova Residència del Patronat Joan XXIII (Inca) i Vuit Vents (Aspace). Així mateix, ha intervingut 11 residències per a gent gran des de l’inici de la pandèmia. Durant la segona onada han estat Bell Entorn, Sèniors Inca (dues vegades), DomusVi Can Carbonell, DomusVi Santanyí, la residència de l’Hospital de Llevant, la residència Reina Sofia (Eivissa), Es Ramal (Menorca), Sant Lluís (Menorca) i Sèniors Pollença. Durant la primera onada varen ser Oasis i DomusVi Palma.

stats