Societat 01/12/2020

Salut farà un cribratge massiu amb tests d'antígens a sa Pobla

L'operatiu començarà aquest diumenge i la població diana és de 7.300 persones entre 16 i 59 anys

Ara Balears
2 min
Els tests ràpids només es feien servir fins ara als centres de salut i amb persones simptomàtiques.

PalmaLa Conselleria de Salut començarà aquest diumenge un cribratge amb tests d'antígens a sa Pobla davant l'increment de contagis de coronavirus que ha patit la darrera setmana, segons han confirmat fonts de l'Ajuntament a l'ARA Balears i, posteriorment, ha anunciat la mateixa Conselleria. La població diana és de 7.300 persones d'entre 16 i 59 anys.

Segons les dades de proves diagnòstiques del Servei de Salut, sa Pobla té una incidència acumulada de 712 casos per 100.000 habitants durant els darrers 14 dies, i una taxa de positivitat del 14,55% a set dies. A les Illes Balears la incidència acumulada és de 200 casos per 100.000 habitants durant els darrers 14 dies, i la taxa de positivitat és del 4,82% a set dies.

Aquest serà el primer cribratge amb tests d'antígens a les Balears, ja que fins ara es feien amb PCR. Les proves ràpides s'han fet servir fins ara als centres de salut només amb persones simptomàtiques de menys de cinc dies, perquè és quan més fiabilitat tenen els resultats. Així i tot, els cribratges amb aquesta prova diagnòstica estan indicats per les principals institucions sanitàries i societats científiques quan la incidència de coronavirus en un territori acotat és elevada, com és el cas de sa Pobla.

Així, el Govern planteja per a sa Pobla una actuació diferent de la que va dur a terme a Manacor, on primer es va decretar el confinament perimetral i després es varen engegar els cribratges amb proves diagnòstiques PCR. Cal recordar que les mesures que es varen aplicar al nucli urbà manacorí varen generar discrepàncies entre Salut i l'Ajuntament, perquè el municipi no disposava de suficients agents policials per controlar les entrades i sortides de l'àrea confinada. La Conselleria es va topar també amb l'oposició dels comerços i establiments de la zona, que han perdut fins a un 80% de la facturació durant el confinament perimetral, segons dades de l’Ajuntament.

stats