Societat 16/10/2020

Salut comença a aplicar el test ràpid d’antígens als centres d’Atenció Primària de les Balears

En total el Servei de Salut ha adquirit 850.000 unitats i preveu rebre un altre lot de 400.000

Ara Balears
1 min
Imatge d'un professional sanitari fent un test ràpid d'antígens.

PalmaLa Conselleria de Salut ha començat a aplicar el test ràpid d'antígens del covid-19 als centres d'Atenció Primària de les Illes Balears, segons han informat en un comunicat. Una vegada que finalitzi la formació dels professionals, es preveu que es puguin fer a tota l'Atenció Primària i als serveis d'Urgències d'Atenció Primària.

En total, el Servei de Salut ha adquirit 850.000 tests ràpids i preveu rebre un altre lot de 400.000 unitats. Aquests tests permeten diagnosticar el virus a pacients amb símptomes en els primers cinc dies d'infecció, quan la càrrega viral és més alta.

Aquesta és, segons la Conselleria, una eina molt útil perquè es poden conèixer els resultats en 15 minuts i permet actuar amb més celeritat a l'hora de tallar la cadena de transmissió. Aquest test diagnòstic detecta els anomenats antígens, unes proteïnes específiques presents en el virus, i es fa introduint els escovillons via nasofaríngia per extreure les mostres.

Els centres de salut on s'han començat a utilitzar aquests tests són CS Llucmajor i CS Inca, a Mallorca; la unitat volant d'atenció al coronavirus ubicada al CS Dalt Sant Joan, a Menorca, i la UVAC bàsica del CS Es Viver, a Eivissa.

Amb aquest test, el Servei de Salut disposa de tres tipus de proves diagnòstiques: les PCR, el test ràpid d'antígens i les proves serològiques. Mentre que la PCR i el test ràpid d'antígens detecten la càrrega viral, les serologies detecten la presència d'anticossos; és a dir, la reacció defensiva de l'organisme davant la infecció. Aquests darrers són els més indicats a l'hora de detectar si un pacient ha passat la malaltia.

stats