Societat 06/11/2021

S'investiga si la fuga de 21 passatgers de l'avió va ser un fet aïllat o planejat

Aina Calvo ha qualificat la situació d'inèdita, "mai abans vista a cap aeroportuari espanyol"

ARA Balears
2 min
Aeroport de Palma

PalmaEncara queden moltes incògnites per desxifrar, però a poc a poc es van sabent més detalls dels fets ocorreguts durant el capvespre de divendres a l'aeroport de Palma quan fins a 21 persones es van llançar a les pistes de l'aeròdrom, després de l'aterratge de l'avió en què viatjaven per l'emergència mèdica d'un passatger. Aquest dissabte ha fet declaracions la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, que ha qualificat la situació "d'inèdita, mai abans vista en cap punt aeroportuari espanyol". A més, una de les coses que falten per saber és si els fets estaven planejats o si van ser aïllats.

Per aquest motiu, i atès que s'està davant un escenari obert de recerca, Calvo ha reclamat "prudència" i ha enviat un missatge de "tranquil·litat" a la ciutadania perquè tot es va controlar ràpidament. La delegada ha dit que, en aquests moments, hi ha detingudes 12 persones, que formen part del grup de 24 que anaven dins l'avió que va aterrar per emergència a Palma i que no van tornar a enlairar-se amb el vehicle. Aquestes 24 persones són les 21 que van baixar a pistes, la persona suposadament malalta, el seu acompanyant i una detinguda per desacatament i agressió a l'autoritat a l'interior de l'avió. Calvo ha recordat que encara s'estan cercant 12 persones.

De fet, la recerca de les persones que falten és una de les tres línies d'investigació en què s'està fent feina. La segona consta de revisar els fets que van ocórrer a l'aeroport durant la nit de divendres, i finalment, la tercera línia està centrada a esbrinar si els fets van ser espontanis o si estaven planejats. De moment, segons Calvo, tots els escenaris es tenen en compte i estan oberts: "No hi ha dades que permetin afirmar que estiguem davant una arribada d'immigració irregular planejada".

La fugida per les pistes de Son Sant Joan d'aquestes persones va paralitzar les operacions d'arribades i sortides d'avions durant unes hores.

Protocols d'emergència i expedients de devolució

Calvo s'ha referit a l'aterratge d'emergència i ha explicat que és habitual que es rebin sol·licituds d'aterratge per raons mèdiques, ja que Son Sant Joan és un aeròdrom sanitari internacional. "El que és insòlit", ha afegit, "és que amb una persona que es troba malament i el seu acompanyant, 21 persones acabin corrent per les pistes, perquè això posa en risc el trànsit aeri".

A més, ha precisat que "el comunicat mèdic de la persona que va atendre el passatger, suposadament, malalt a l'avió i que motiva que sigui traslladat en un ambulància fins a Son Llàtzer indica que la persona no es trobava bé". No obstant això, i atès que el passatger va rebre l'alta mèdica després d'haver estat explorat a l'hospital, Calvo ha assenyalat que "una vegada acabin les recerques s'analitzarà tot el que sigui necessari".

Què passarà amb les 24 persones que van decidir no continuar el seu viatge una vegada siguin detingudes? Com a mínim tindran el seu expedient de devolució, perquè "són persones que han arribat a la Comunitat de manera irregular, i quan l'autoritat judicial així ho determini, seran retornades als països d'origen".

L'autoritat judicial ja està al cas de tot, i serà qui determini si cal prendre algun tipus de mesura més.

stats