Tribunals
Societat 28/11/2023

Retiren el passaport a Penalva i Subirán, que hauran de comparèixer cada 15 dies davant del Tribunal

El TSJIB ha denegat la petició de l'advocat de l'exdiputat del PP Álvaro Gijón perquè s'ordenàs l'ingrés a la presó de manera preventiva del jutge i l'exfiscal

ARA Balears
2 min
Manuel Penalva i Miguel Ángel Subirán a la sortida de l'Audiència Provincial

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha retirat el passaport al jutge Manuel Penalva i l'exfiscal Ángel Subirán i els ha imposat l'obligació de comparèixer cada 15 dies davant la Justícia. La Sala Civil i Penal d'aquest tribunal ha respost així a la petició de l'exdiputat del PP Álvaro Gijón, que sol·licitava que ingressassin a la presó de manera preventiva. Aquesta petició es va produir després que Penalva i Subirán fossin condemnats a nou anys de presó per irregularitats en la instrucció de la macrocausa que englobava el cas Cursach, el cas ORA i altres peces. Cal recordar que a la condemna, el Tribunal considerà evident que per efectuar els registres no era "necessari ni proporcional" detenir els familiars de Gijón i es va estimar que els ara condemnats pretenien "exercir pressió" sobre el polític perquè confessàs haver participat en el frau del concurs percebent una comissió.

El TSJIB considera que no hi ha raons que justifiquin la sol·licitud de Gijón, però "per tal d'anul·lar qualsevol mínim risc que hipotèticament pogués derivar-se del manteniment de la seva situació a l'espera que la sentència guanyi fermesa" imposa als condemnats mesures "menys aflictives" que la presó, és a dir, l'obligació de comparèixer cada 15 dies davant del Tribunal i la retirada del passaport.

De totes maneres, a la Sala li crida l'atenció que la sol·licitud de mesures cautelars es produeixi ara que els acusats han estat condemnats, quan ni el fiscal ni la resta de denunciants no van apreciar risc de fuga tot i que en els escrits d'acusació se sol·licitaven penes de més d'un segle de presó. A més, els magistrats recorden que Penalva i Subirán han presentat recursos davant del Tribunal Suprem i entre els motius de cassació addueixen "una indeguda aplicació de l'element d'intimidació en els delictes d'obstrucció a la justícia" i, si això es consideràs, podria donar lloc a una rebaixa substancial de la condemna.

stats