Patrimoni
Societat 09/10/2023

Els responsables del restaurant d'Es Baluard defensen que les obres respecten el patrimoni

El Grupo Tragaluz ha enviat un comunicat defensant que el seu projecte s'ha concebut per a "la integració harmònica, i aporta valor a les instal·lacions actuals del Museu"

ARA Balears
2 min
Imatge de les obres sancionades a la terrassa d'Es Baluard.

PalmaEl Grupo Tragaluz, responsable del restaurant d'Es Baluard, ha defensat que el seu projecte –les obres del qual va haver d'aturar el Consell de Mallorca– va ser concebut "per a la seva integració harmònica, per aportar valor a les instal·lacions actuals del Museu i tenint el màxim respecte del patrimoni i l'entorn general de Palma, amb materials i vegetació autòctona de l'illa". Així s'han expressat els responsables del grup en un comunicat aquest dilluns.

No obstant això, cal recordar que Patrimoni va suspendre les obres perquè cometien diverses infraccions. Si bé les obres tenien autorització, aquestes només preveien estructures no fixes, és a dir, desmuntables. Segons va informar l'Ajuntament de Palma, per la seva banda, "tenien una declaració responsable i autorització de la comissió del centre històric, amb algunes restriccions". Ara bé, el projecte no va respectar les restriccions imposades pel fet de ser un Bé d'Interès Cultural (BIC). Per això, Cort preveu "sancions quantioses" contra els responsables.

Segons defensen, van presentar el seu projecte a totes les parts implicades perquè fessin els seus comentaris i fossin incorporats al projecte, i reberen "el vistiplau de totes". Per això, lamenten que el restaurant cafeteria s'hagi qualificat de beach club. En qualsevol cas, han manifestat la seva voluntat de treballar en coordinació i col·laboració amb les institucions i administracions, "com sempre", per a l'execució del restaurant d'Es Baluard, per al qual van guanyar un concurs convocat el 2021 i aprovat el 2022 amb un procés de licitació pública.

"Un espai singular, obert a tothom"

A més, el grup ha recordat que en Es Baluard ja hi havia un espai de restauració i oci que estava en desús des de feia anys. "L'objectiu del nostre projecte no és un altre que millorar l'espai i sumar l'oferta actual del Museu, mitjançant una proposta respectuosa amb l'entorn, el patrimoni de la murada i que ofereixi un servei de qualitat", han advertit.

Per això, han assegurat que continuaran treballant amb el Govern, el Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Palma i el Museu d'Es Baluard per presentar "un espai singular, obert a tothom i, sobretot, respectuós amb el patrimoni i l'entorn". "Estam revisant les solucions constructives del projecte exterior, perquè la nostra màxima voluntat és el consens i desenvolupar un projecte integrador", conclouen.

stats