Emergència climàtica
Societat 13/09/2023

Les reserves hídriques de les Balears se situen al 51%, cinc punts més que l'estiu passat

La pluja del mes d'agost va propiciar rècords de precipitació

Ara Balears
2 min
Mapa de les reserves hídriques de les Balears. CAIB

PalmaLes reserves hídriques de les Illes Balears es varen situar en el 51% a l'agost, cinc punts percentuals més que el mateix mes de l'any anterior, amb el 46%. Per illes, a Mallorca i Menorca les reserves es mantenen un 3% per damunt. Segons ha detallat la Conselleria del Mar i del Cicle de l'Aigua aquest dimecres, a Mallorca puja del 49% al 52%, en comparació amb el mes d'agost de 2022, i Menorca del 43% al 46%. En el cas d'Eivissa, és l'única illa que pateix una baixada de les reserves respecte de l'any passat, del 49% al 41%, però augmenta amb relació al mes de juliol (del 40 al 41%).

Així mateix, des del Govern es detalla que en el darrer mes vuit unitats de demanda han baixat: Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Migjorn, Pla, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord i Tramuntana Sud; mentre que dues pugen: Eivissa i Formentera. Els descensos més significatius són els de les UD Artà, Tramuntana Nord i Tramuntana Sud. Amb relació a l’índex de sequera, la situació general de la demarcació (0,419) és molt similar a la de l'any passat (0,417) i idèntica a la de fa dos anys (0,419).

Respecte de les unitats de demanda (UD), entra en l'escenari de prealerta Tramuntana Nord, que se suma així a les tres que ja ho estaven (Migjorn, el Pla i Eivissa). Per tant, queden sis UD en escenari de normalitat (Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Palma-Alcúdia, Tramuntana Sud i Formentera).

Finalment, d'acord amb les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), en el conjunt de les Illes Balears, el mes d'agost ha estat molt plujós, 69,6 l/m² enfront dels 19,6 l/m² de la mitjana històrica (3,5 vegades més). Així, a Menorca ha estat un mes molt humit amb 67,2 l/m², quan la mitjana històrica és de 15,3 l/m²; a Eivissa ha estat de 86,5 l/m² quan la mitjana històrica és de 18,1 l/m²); i, a Formentera, ha estat de 41,2 l/m² enfront d'11,4 l/m² de mitjana.

A Mallorca i Menorca quasi tota la precipitació acumulada va ser per la tempesta de dia 27 d'agost, unes dades que propiciaren rècords de precipitació a diverses estacions; destaquen els 128 l/m² a Escorca Son Torrella (rècord amb dades des de 1968) i els 130 l/m² de Ciutadella. Per la seva banda, a Eivissa i Formentera el dia de més precipitació va ser el 3. Considerant la situació actual i l'època de l'any, és previsible que el mes de setembre les reserves pugin a totes les illes.

Quant a la temperatura, segons les dades de l'Aemet, l'agost ha estat un mes càlid a les Balears, amb una temperatura mitjana de 26,1°C i una anomalia de 0,7°C.

stats