Societat 09/08/2021

Les reserves d'aigua de les Illes se situen en el 49%

L'any 2020 es trobaven en un 65%

ARA Balears
2 min
Una de les reserves hídriques de Balears.

PalmaLes reserves d'aigua de les Illes tanquen el juliol amb un 49% de la seva capacitat, cinc punts menys que el juny, segons ha informat aquest dilluns el Govern balear. Enguany es registra una de les majors caigudes interanuals, amb 16 punts menys que l'any passat. El mateix mes del 2020, els dipòsits es trobaven en un 65%, un nivell similar al de fa dos anys.

Per illes, l'única on s'incrementa el percentatge de les reserves és Formentera, que passa d'un 47% a un 49%. A Mallorca, baixa del 54% del juny al 49% al juliol, i a Menorca, del 51% al 47%. A Eivissa davalla quatre punts i se situa al 47%.

Escenari actual de les reserves hídriques de les Illes.

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) indiquen que juliol ha estat humit a l’arxipèlag, ja que de mitjana s’han acumulat 9,2 l/m2, un 45% més del que és habitual segons la sèrie històrica. Pel que fa a la humitat registrada a les illes de l'Arxipèlag, a Eivissa s'han acumulat 7,8l/m2 (un 71% per sobre de la mitjana), a Formentera 17,6l/m2 (cinc vegades més que el que és habitual), a Menorca 14l/m2 (gairebé quatre vegades més que la mitjana) i a Mallorca 8,4 l/m2 de mitjana.

En aquest sentit, cinc de les deu Unitats de Demanda (UD) es troben en escenari de prealerta. A les d'Eivissa i el Pla s'hi sumen Migjorn, Tramuntana Nord i Formentera. Aquestes UD necessitaran tres mesos en situació de normalitat per recuperar-se. Si no hi ha recuperació, la d'Artà podria entrar també en prealerta a l'agost. Així, el dèficit interanual es manté a totes les illes, amb un 87% de mitjana. Això vol dir que, tot i l'abundància relativa de pluges al juliol, els aqüífers estan nivells baixos.

stats