Medi Ambient
Societat 13/06/2024

'Renovables sí, però així no' assegura que Cort emetrà un informe desfavorable sobre la central de Puntiró

La plataforma ha entregat més de 2.000 signatures en contra del projecte al gerent d'Urbanisme

ARA Balears
2 min
Membres de la plataforma s'han concentrat aquest dijous davant l'Ajuntament.

PalmaLa plataforma 'Renovables sí, però així no' ha assegurat que té el compromís de la Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma que emetrà un informe desfavorable sobre la construcció de la central fotovoltaica a la zona de Puntiró. Així ho ha confirmat Margalida Rosselló, membre de l'entitat, després d'una reunió aquest dijous amb el gerent d'Urbanisme, Bartolomé Abad, en la qual li han entregat més de 2.700 signatures de persones que s'oposen al projecte d'aquests parcs fotovoltaics.

Els projectes de Puntiró I i Puntiró II s'han dissenyat als termes municipals de Palma i Marratxí, ja es troben en fase d'exposició pública, i l'informe emès per la Gerència d'Urbanisme no és vinculant, de manera que serà la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia qui prengui la decisió definitiva sobre aquestes plantes solars.

Entre les reclamacions de la plataforma han inclòs una moratòria de les tramitacions d'aquests parcs fotovoltaics en sòl rústic, ja que en el cas de Puntiró ocuparia 90 hectàrees amb 200.000 plaques en una zona "forestal i protegida". D'aquesta manera, han demanat que es faci una planificació de la distribució de les instal·lacions de renovables, per part del Consell de Mallorca i del Govern, perquè s'adaptin a la Llei balear de Canvi Climàtic. "El que es pretén és que el sòl rústic no sofreixi aquesta allau de centrals fotovoltaiques perquè a Mallorca és escàs, s'ha de protegir i destinar als usos que li són propis, com és l'activitat primària", ha al·legat Rosselló.

En aquest sentit, han criticat que l'actual disseny dels parcs a les Balears obeeixi als "interessos de les empreses" i "no de les administracions", que han assenyalat que són qui hauria de fer-ho. La plataforma afirma que Abad ha compartit les seves consideracions sobre el fet que a Palma el sòl rústic és "escàs" i s'ha de "protegir", al mateix temps que els ha indicat que el projecte "incompleix" les normes subsidiàries de Cort.

Rosselló ha avançat que presentaran un escrit al Consistori en què sol·licitaran aquesta moratòria perquè es debati a la Junta de Govern municipal. Això no obstant, ha aclarit que la plataforma no està en contra de les renovables, ja que, des del seu punt de vista, haurien de ser un "puntal" de la transició energètica però no "l'únic". Com a alternativa, han proposat que les plaques fotovoltaiques s'ubiquen en teulades de naus industrials, centres comercials, establiments turístics o edificis de l'Administració. "No es pot omplir el sòl rústic de coses, ara es volen posar més urbanitzacions, més autopistes, més centrals fotovoltaiques... La transició energètica ha de ser justa, participativa i democràtica", ha defensat.

Quan ha estat preguntada sobre si esperen que l'Executiu finalment es decideixi a retirar el projecte, ha reconegut que "a vegades les administracions fan els seus informes i passen la pilota a una altra", però en aquest cas, en tenir l'informe desfavorable de l'Ajuntament, han apuntat que la Conselleria ho hauria de tenir "molt en compte".

stats