Medi Ambient
Societat 03/02/2024

Entitats veïnals i ecologistes presenten més de 2.000 signatures contra els parcs fotovoltaics de Puntiró

Aquestes instal·lacions ocuparan 91,85 hectàrees de sòl rústic, l'equivalent a 180 camps de futbol

ARA Balears
2 min
Plaques solars

PalmaEls veïnats de Marratxí, l'associació de Veïns 'La Pua', juntament amb la plataforma 'Renovables sí, però així no', han presentat aquest dissabte a la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia 2.251 signatures per rebutjar les instal·lacions fotovoltaiques de Puntiró (PF HIVE i PF HIVE II). Segons han assenyalat en un comunicat les entitats, aquestes instal·lacions fotovoltaiques ocuparan 91,85 hectàrees de sòl rústic en algunes zones qualificades de sòl rústic protegit (l'equivalent a 180 camps de futbol) i s'instal·laran 199.836 plaques solars. Així mateix, per a l'evacuació de l'energia generada des del parc fotovoltaic fins a la subestació elèctrica de Son Orlandis (al terme municipal de Palma) s'instal·larà un cable de mitja tensió de 9,5 quilòmetres que passarà pels carrers dels nuclis de Pòrtol i sa Cabaneta, fet que perjudica els veïnats de la zona, asseguren.

En el comunicat critiquen que les instal·lacions energètiques s'emparen en una recent modificació legislativa (Llei 14/2019, de 29 de març de Projectes Industrials Estratègics), la qual permet aquest tipus d'instal·lacions en sòl rústic i que contradiu així els usos que la planificació territorial hi preveu, permetent excepcionalment, un ús industrial en un que estigui reservat a activitats agrícoles i ramaderes.

En aquest sentit, han denunciat que les instal·lacions de Puntiró formen part de l'allau de megaparcs fotovoltaics en sòl rústic que s’estan tramitant a l'illa, amb més de 80 projectes, sense la pertinent planificació territorial, prevista pel Pla Director Sectorial Energètic i la Llei 10/2019 de 22 de febrer de canvi climàtic i transició energètica, que preveu la planificació, a través de Plans Territorials Insulars, de les ubicacions prioritàries de les instal·lacions fotovoltaiques en sòl rústic, definint la ubicació de les zones de desenvolupament prioritari, la tipologia i les seves dimensions.

"Darrere aquesta instal·lació fotovoltaica hi ha dues societats controlades per la filial espanyola de l’empresa britànica Hive Energy, que amb ajudes econòmiques de la Unió Europea i el govern espanyol, cerquen grans beneficis sense tenir en compte l’impacte que aquesta activitat suposarà per a un territori fràgil i limitat com és Mallorca", han lamentat.

D'aquesta manera, s'han dirigit al Govern per demanar la suspensió d'aquest projecte i no tirar endavant cap tramitació fins a tenir la Planificació Territorial. Així, han remarcat que aquests megaparcs suposen "un impacte exagerat en l’ecosistema i el paisatge de Puntiró" i "un ús industrial del sòl rústic, quan en aquest s'ha de prioritzar l'activitat agrícola". "Les instal·lacions són contràries a l'Estratègia del Paisatge del Consell de Mallorca i alteren els hàbitats d'espècies protegides, com la tortuga mediterrània o l'eriçó", han conclòs.

stats