COP26

La remuntada de les emissions postpandèmia encamina el món als 1,5 ºC en 11 anys

L'augment del consum del carbó a la Xina és una de les causes principals del rebot, que fa pujar un 5,4% les emissions globals el 2021

3 min
El 44% de les emissions provenen del carbó.

BarcelonaLa recuperació de la pandèmia de covid-19 està tornant a disparar les emissions de gasos d'efecte hivernacle. La davallada de CO₂ que va deixar el confinament quedarà en una simple sotragada, perquè els plans econòmics de recuperació postpandèmia tornen a apostar pels combustibles fòssils i ens allunyen del canvi que reclama la ciència. La remuntada de les emissions, de fet, encamina el món a superar el límit dels 1,5 °C en 11 anys. Ho diu l'última anàlisi de les emissions de CO₂ mundials feta per Global Carbon Project, i presentada aquest dijous en el marc de la cimera climàtica de l'ONU COP26 a Glasgow.

Les emissions de CO₂ que provoquen l'escalfament global es van reduir en el 2020 un 5,4% a causa del confinament per la pandèmia, però aquest 2021 es preveu un augment del 4,9%, amb alguns dels combustibles fòssils superant fins i tot els nivells d'emissió del 2019 abans de la pandèmia. De fet, l'únic hidrocarbur que no creix és el petroli, que emetrà aquest 2021 per sota del que va emetre el 2019, però tant les emissions del carbó com les del gas natural superaran de nou els nivells del 2019.

La principal causa del gran creixement d'emissions, de fet, és l'augment de l'ús del carbó per part de la Xina, que portava una tendència a la baixa en els últims anys però que ha tornat a fer-lo créixer com a estratègia per sortir de la crisi de la pandèmia. A més, en les últimes setmanes Pequín ha tirat encara més del carbó per afrontar la demanda elèctrica en plena crisi de preus per l'escassetat del gas. La Xina és el país que actualment emet més CO₂ del món i durant el 2020 pandèmic les emissions encara van créixer un 1,4%, molt per sota del ritme habitual però sense números negatius com a la resta de grans potències econòmiques.

La UE i els EUA redueixen emissions

També l'Índia torna a fer créixer les seves emissions de CO₂ respecte del 2019, segons aquesta anàlisi. Les emissions de la Unió europea dels 27, en canvi, pujaran un 7,6% aquest 2021 però es quedaran un 4,2% per sota del que va emetre el 2019. També els Estats Units creixen però es mantenen per sota dels nivells prepandèmia. Tant Europa com els EUA són responsables de la majoria del CO₂ que hi ha avui a l'atmosfera, com a principals emissors històrics, de manera que els pertocaria una reducció més dràstica que a les economies emergents.

Segons l'anàlisi de Global Carbon Project, els nivells de recuperació de les emissions després de la pandèmia mostren un camí ascendent que ens encamina cap a superar els 1,5 °C en menys d'11 anys; és a dir, que si les emissions d'aquest 2021 es mantenen constants en els pròxims anys (cosa poc probable perquè la tendència és a créixer), el món haurà emès en 11 anys tot el carboni que es calcula que pot emetre abans de provocar aquest escalfament global dels 1,5 °C. És el que se'n diu el pressupost de carboni global per als 1,5 °C, fixat ara en 420.000 milions de tones de CO₂.

En aquesta mateixa línia, l'estudi calcula que –en cas de mantenir els nivells del 2021– se superarien els 1,7 °C en 20 anys i els 2 °C en 32 anys.

L'única bona notícia de l'informe és que les energies renovables segueixen el seu camí creixent. Però els plans de recuperació postpandèmia de les grans economies mundials no hi inverteixen prou i tornen a apostar per una economia basada en els combustibles fòssils.

stats