Relacionen les ventositats amb la presència d'un bacteri
Un estudi demostra el paper del 'Bilophila wadsworthia' en els casos dels pacients que pateixen més per les flatulències
BarcelonaUn estudi del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) demostra que els pacients que acudeixen a la consulta per flatulència no produeixen més quantitat de gasos, sinó que aquests gasos són més irritants per la presència de Bilophila wadsworthia . Aquest bacteri és el principal responsable del problema.
L'estudi també determina com influeix la dieta en aquests símptomes i en la quantitat de gas evacuat i, a més, estableix les diferències de composició de la microbiota intestinal entre els pacients amb símptomes i els pacients sense símptomes.
La influència de la dieta
En l'estudi, publicat a la revista GUT , una de les més reconegudes de l'especialitat, hi van participar dos grups de pacients, uns amb problemes de ventositats i els altres no. A més de les analítiques, també es van anar registrant els seus hàbits alimentaris i s'hi van introduir alguns canvis. Fins i tot s'evidencia que les persones que a l'inici presentaven més gasos intestinals seguien una dieta molt pobra en productes flatulents.
Quan es va estudiar la microbiota present en la femta de tots els participants es va veure que les persones que ja inicialment presentaven símptomes de flatulència , quan se'ls va forçar a seguir una dieta rica en productes que afavoreixen aquesta flatulència, la microbiota es va alterar molt ràpidament. "Vam veure que disminueix la diversitat d'espècies i el balanç entre elles queda molt afectat, cosa que provoca una inestabilitat en la microbiota", comenta Francisco Guarner, responsable del grup d'estudi de microbiota intestinal del VHIR. "A la microbiota intestinal hi ha una gran quantitat d'espècies de dues grans famílies: els firmicuts i els bacteroidets agrupen el 95% de tots els bacteris intestinals", explica. "En els pacients que tenen símptomes intestinals hi ha una ruptura de l'equilibri i la proporció entre els uns i els altres", conclou l'especialista.