Societat 09/02/2019

El regulador del climatitzador que pensa per nosaltres

L’start-up mallorquina Modosmart desenvolupa tecnologia intel·ligent per a habitatges turístics i guanya un premi com a millor solució de sostenibilitat a Fitur

Enric Culat
4 min

PalmaLES TECNOLOGIES SMART Home permeten automatitzar una llar o cambra perquè siguin més eficients, racionalitzant el control remot de la llum i de la temperatura o l’accés digital a una casa. Encara més que això, Smart Home s’està transformant en un instrument que ajuda a rendibilitzar els habitatges de vacances perquè l’usuari rebi la comoditat que cerca i el propietari obtingui un major marge de guanys. Les darreres innovacions aplicades a la climatització dels habitatges ofereixen encara més avantatges sobre els mètodes tradicionals.

PER EXEMPLE, GRÀCIES a les noves tecnologies d’Internet de les Coses i Llar Connectada, es pot controlar la climatització de manera automàtica, en funció de la presència i de diversos factors ambientals. Així doncs, aquesta tecnologia permet que l’aire condicionat s’apagui automàticament quan els hostes no són a la seva habitació, que el propietari pugui limitar la temperatura desitjada o que l’aire no funcioni si les finestres són obertes. També s’ofereixen altres funcions addicionals, com la possibilitat de control remot amb el telèfon mòbil fent servir una aplicació per tal que l’habitatge de vacances sigui més atractiu per als usuaris i més fàcil de gestionar per al propietari o per a l’hoste.

L’start-up mallorquina Modosmart ja fa un temps que treballa amb tots aquests conceptes i cerca les millors propostes de llar intel·ligent combinades amb sistemes racionals d’estalvi energètic per als climatitzadors, aire condicionat i radiadors. Ara, la seva eina dirigida als propietaris i administradors de propietats per monitoritzar i controlar el consum d’energia ha estat escollida com a millor solució en la categoria de Sostenibilitat dins el concurs ITH Smart Destination Awards, que va tenir lloc recentment a Fitur.

MODOSMART OFEREIX UN dispositiu per racionalitzar la calefacció i refrigeració amb l’objectiu de reduir les despeses mensuals d’energia i, de passada, fer-nos la vida un poc més fàcil. La solució inclou detectors de moviment perquè la climatització funcioni depenent de la presència dels hostes a les habitacions; controladors d’aire condicionat per engegar i apagar el sistema que funcionen amb qualsevol marca i model; una plataforma per connectar tots els dispositius a internet; un sistema cloud per a l’emmagatzematge i anàlisi de dades; i una app perquè el propietari o el gestor en tingui el control en tot moment i des de qualsevol lloc.

MODOSMART, QUE FORMA part del clúster Turistec i de l’associació Mallorca StartUps, es va posar en marxa el 2014 amb un període de proves i desenvolupament que va culminar el 2018, oferint diversos productes als consumidors. Des de l’estiu passat, l’start-up ha començat una fase de mercat més agressiva i actualment té una quarantena de clients, especialment a Mallorca i Madrid, però també en altres punts d’Espanya, sobretot repartits entre petits hotels, apartaments, finques i habitatges turístics. “Ara ja sabem què vol el client i a quins mercats ens hem de dirigir”, explica Walter Colitti, cofundador i CEO de Modosmart. L’altre soci és Ettore Giuliani, que s’encarrega de la part del desenvolupament tecnològic. La idea és, amb vista al futur, incorporar un grup de quatre o cinc persones més dins l’empresa, que actualment ja hi col·laboren, per fer tasques de màrqueting, desenvolupament, aspectes financers i d’altres.

I QUINES SÓN les necessitats del client? Colitti deixa clar que, per damunt de tot, el client vol gastar menys, que els seus hostes no abusin de l’aire condicionat, i també fer arribar el missatge als inquilins que existeix la possibilitat d’estalvi energètic a l’habitatge, entesa com un plus de qualitat i sostenibilitat. Respecte del mercat potencial, el CEO d’aquesta empresa diu que l’objectiu principal és el sector del turisme, però no les grans cadenes hoteleres -que generalment ja tenen resolt els seus sistemes de climatització-, sinó els hotels de caire més familiar que no tenen sistemes domòtics a les seves instal·lacions. Modosmart també explora el sector dels habitatges turístics, en els quals darrerament s’ha constatat una gran demanda de tecnologia intel·ligent. Un altre camp amb molt potencial de futur són les oficines. “El problema principal dels habitatges de vacacions -constata Colitti- és que la gent lloga els apartaments, en surt al matí i deixa engegat l’aire tot el dia”.

PER TRACTAR DE corregir aquesta despesa innecessària, Modosmart ofereix diversos dispositius que funcionen amb detectors de moviment, desenvolupats per la mateixa empresa, i que també mesuren la temperatura i la humitat. Aquests detectors tenen un sistema de xarxa sense fils de Bluetooth, o també wifi, i serveixen per a tot tipus d’aparells. Estan programats per apagar l’aire automàticament quan no hi ha ningú en una habitació i, d’altra banda, ofereixen l’opció de fixar la temperatura a uns “límits raonables” sense sobrepassar màxims o mínims innecessaris, per exemple 20 graus a l’estiu i 24 a l’hivern. El resultat és una reducció important del malbaratament energètic, que en alguns casos arriba fins al 55%, percentatge que, traduït en diners, implica un estalvi de quasi 500 euros anuals en la factura de la llum, segons els càlculs de l’empresa.

UNA APLICACIÓ MÒBIL ajuda a controlar el sistema des del telèfon, a través d’internet, cosa que permet revisar les estadístiques de consum i fer un seguiment de despeses. L’aplicació també serveix per posar en marxa o apagar el sistema, visualitzar la temperatura de les habitacions, saber si hi ha presència de persones, limitar la temperatura i programar-la a una hora determinada que coincideixi amb l’arribada dels hostes. De moment, l’app està en marxa en la versió per a Android i ben aviat funcionarà per iOS. Així mateix, es treballa en el control de temperatura dels radiadors amb unes vàlvules intel·ligents que tanquen o obren la maneta del pas de l’aigua en funció de la presència humana.

MODOSMART ÉS A punt de treure al mercat un nou dispositiu que ho podrà fer tot alhora i sense necessitat de comandament. El sistema serà tan fàcil i ràpid d’instal·lar que cadascú se’l podrà posar directament sense l’ajut d’un operari o instal·lador especialitzat, ni per descomptat caldrà fer obres ni que hi hagi cablatge. “Volem que el sistema comandi sobre les persones en qüestions de temperatura i comandi quan no hi hagi ningú; si les persones no hi són, llavors comandarà sempre el sistema”, hi insisteix Colitti.

stats