Societat 27/07/2020

Es disparen les cancel·lacions de reserves de turistes britànics a les Balears

La decisió del Regne Unit d'exigir la quarantena als ciutadans que retornin d'Espanya provoca desconfiança entre els clients dels hotels

Catalina Riera
2 min
Turistes a l'aeroport de Son Sant Joan

PalmaLa decisió del Regne Unit d'exigir la quarantena de dues setmanes als ciutadans que retornin d'Espanya ha provocat una allau de cancel·lacions a les Balears i ho ha fet en les principals zones turístiques on els britànics són el principal mercat emissor. Aquest anunci no només provoca desconfiança entre els clients, segons apunten hotelers de les principals zones turístiques de l'illa, sinó que també posa en perill els ingressos del turisme estranger a tot el territori espanyol. I és que aquesta mesura, juntament amb la recomanació del govern francès de no viatjar a Espanya i altres quarantenes, podria provocar pèrdues de fins a "8.700 milions d'euros entre l'agost i el setembre", calcula Exceltur.

Una de les zones turístiques més afectades és Magaluf, on aquesta decisió ha provocat "molta preocupació". "D'ençà que es va llançar aquest missatge hi ha hagut cancel·lacions. De fet, hi ha clients que ja ni es presenten a l'hotel", ha destacat el president de l'Associació Hotelera de Palmanova-Magaluf, Mauricio Carballeda, qui també ha assenyalat que, amb aquesta mesura, les previsions d'arribar a un 50% d'ocupació el mes d'agost no es compliran, i que provocarà "conseqüències importants en l'àmbit de cancel·lacions i no reserves".

I és que, per poder sobreviure, "el sector turístic necessita reserves", afegeix el president de l'Associació Hotelera d'Alcúdia i Can Picafort, Jaume Horrach. En un any normal, el turisme britànic representa un 35% a la zona d'Alcúdia i un 20% a Can Picafort, una xifra "molt significativa" i, si no s'aconsegueix el corredor segur, "estam abocats a tancar", apunta.

Cala d'Or és una altra de les zones de Mallorca enfocades al turisme britànic, que normalment sol representar aproximadament el 50% de l'ocupació. Després de l'anunci de la quarantena, "hem rebut moles cancel·lacions amb vista al mes d'agost, però encara no en sabem el percentatge exacte. És cert que hem de veure com evolucionaran els corredors turístics, però el mal ja està fet", ha lamentat el vicepresident executiu de l'Associació Hotelera de Cala d'Or, Manel Nicolau.

Davant les conseqüències econòmiques que podria provocar aquesta decisió, la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, ha assegurat que la patronal que representa i també l'Agrupació de Cadenes demanen al govern espanyol "intercedir davant aquesta mesura i que comuniqui de manera clara que hi ha territoris d'Espanya on l'evolució de la pandèmia és positiva".

Així mateix, la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) considera que és fonamental que el govern britànic valori "positivament l'esforç i l'estret compliment de protocols sanitaris que s'han duit a terme a l'Arxipèlag" i que han estat decisius perquè les Balears posassin en marxa el pla pilot. En aquest sentit, el president de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM), Jordi Mora, ha assenyalat que "qualsevol solució que no passi per garantir un corredor segur entre la Gran Bretanya i les Balears serà un cop dur per al sector turístic i una injustícia per a l'Arxipèlag".

stats