Rècord de contagis i defuncions a Espanya el cap de setmana

Sanitat demana més responsabilitat ciutadana per frenar l'epidèmia i alleugerir els hospitals

2 min
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón

Cap de setmana de rècord a Espanya: 93.822 contagis i 767 morts, totes dues xifres de màxim en aquesta tercera onada, i una incidència acumulada que va a l’alça respecte a fa dues setmanes, amb una mitjana de 885 casos per 100.000 habitants enfront dels 828, cosa que suposa duplicar la mitjana europea. També està fora de control la taxa de positivitat de les proves diagnòstiques, ja que el 16,7% donen positiu (a Catalunya, el 8%), mentre que l’OMS estima el llindar del control en el 5%.

Amb tot, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat aquest dilluns que malgrat que la situació és greu, el pic de la segona onada es va superar el 16 de gener, i ha atribuït el rècord de xifres al retard de les comunitats a comunicar les dades. Després d'un increment de contagis per l'efecte de les festes de Nadal i de Cap d'Any, Simón augura que hi haurà una davallada però ha advertit que serà molt tímida i encara falten dues o tres setmanes perquè es noti als hospitals, que estan a punt del col·lapse, amb les ocupacions més altes des de la primavera. “Les UCI [a Espanya] no poden suportar més del que estan suportant", amb una pressió del 40% de mitjana, ha indicat Simón, que ha augurat que les morts continuaran també pujant perquè és l’últim indicador que millora.

 No obstant això, ha insistit que més que intensificar les actuals mesures restrictives per frenar la transmissió del coronavirus, és partidari de seguir al peu de la lletra les normes que ja estan en vigor perquè ha afirmat que a la pràctica ja hi ha un pseudoconfinament domiciliari perquè gairebé no es pot fer res més que “anar a comprar”. Apel·lant a la “responsabilitat de tothom”, ha assenyalat que encara ara no tothom porta la mascareta o no se la col·loca bé o participa en festes que superen l’aforament fixat. “No em sembla raonable que, amb el poc que queda, setmanes o algun mes per vacunar tots els nostres vulnerables, ho espatllem per una festa abans d’hora”, ha recalcat.

stats