Societat 18/01/2024

Ramon Rosselló, nou president de l'Associació de Directius d'Escoles d'Adults

Malgrat que l'alumnat d'aquests centres augmenta any rere any, necessiten guanyar visibilitat i tenir un suport ferma de l'Administració

2 min
231103   CEPA La Balanguera, Escola d'adults   IV18

PalmaRamon Rosselló García, director del CEPA Joan Mir i Mir de Maó, ja és el president de l'Associació de Directius d'Escoles d'Adults (ADAIB), en substitució de qui ho era fins ara, Xisca Muñoz, i directora del CEPA Calvià, que va deixar el càrrec fa uns mesos. Pel que fa a la resta de junta directiva, queda de la manera següent:

  • Vicepresidència: Maria Aurora Mateu Pol, directora del CEPA Francesc de Borja Moll d'Inca.
  • Secretaris: Miquel Bezares Portell, director del CEPA S'Arenal. Tresorer: Joan Miquel Payeras Crespí, director del CEPA Sa Pobla.
  • Vocals: Agustí Domenge Pont (director del CEPA Artà), Clara Jansà Dubon (cap d'estudis del CEPA Sud de Campos) i Pepa Prats Ribes (directora del CEPA Sant Antoni d'Eivissa).

La nova directiva té davant el repte d'incrementar la visibilitat de les escoles d'adults i combatre les idees preconcebudes que arrosseguen des de fa anys. A les Balears hi ha 18 centres d'educació de persones adultes (CEPA) que atenen 11.243 alumnes, enfront dels 10.610 de l'any passat (dades del mes de novembre). Malgrat aquest increment del 6%, les escoles tenen un estigma en contra: se les associa amb espais on van els alumnes problemàtics que fracassen als centres ordinaris, a l'espera que aquí es treguin el títol. La realitat contradiu aquesta idea, i és que als CEPA aquest perfil és minoritari. L'exdirector general de Formació Professional i Formació Permanent del Professorat, Rafel Maura, va assegurar a l'ARA Balears que més del 50% dels alumnes tenen més de 36 anys.

Una oferta àmplia i transversal

En un comunicat, l'ADAIB recorda que les escoles d'adults ofereixen un servei formatiu a milers de persones majors de 18 anys (excepcionalment, algunes amb 16) "que volen millorar la seva situació acadèmica i cultural i les seves oportunitats en el món laboral". "L'oferta formativa varia segons el centre i les seves circumstàncies, però és molt àmplia i variada: des d'Estudis d'Ensenyaments Inicials (alfabetització), fins a preparació per a l'accés a la UIB per a majors de 25 anys o accés a cicles formatius de Grau Superior, passant per graduat en ESO, idiomes, informàtica, cicles de Formació́ Professional de diverses especialitats, català, castellà per a estrangers i acolliment lingüístic, entre d'altres".

stats