Societat 05/08/2021

Ramaders de Frisona demanen la implicació de l'Administració per evitar tancaments

Fan una crida al sector de l'hostaleria i de la restauració per comprar llet de procedència local

Iván Martín
2 min
Una de les vaques frisones guanyadores del concurs morfològic d'Alaior.

Es MercadalEls titulars d'explotacions agràries de vaques frisones han sol·licitat aquest dijous, en una roda de premsa al Mercadal, "respecte" per al sector, i que l'Administració faci tots els esforços necessaris per evitar el tancament massiu de l'activitat. Així ho ha afirmat el secretari de l'associació Frisona Balear, José Ramón de Olives, qui ha demanat "suport incondicional" per lluitar per la supervivència del sector.

També ha recordat a l'Administració que el sector boví lleter corre el risc de desaparèixer o ser residual, en el supòsit que no es prenguin mesures. Per aquest motiu, De Olives ha exigit "un repartiment més just i equitatiu de costos i beneficis a la cadena de valor de la llet i els productes lactis, amb l'objectiu de permetre que els productors percebin un preu que, com a mínim, cobreixi les despeses de producció".

A més, ha fet una crida al sector de l'hostaleria i de la restauració per comprar llet i derivats de procedència local, "per solidaritat amb el sector". D'altra banda, De Olives ha lamentat la manca d'informació del Govern balear sobre el Pla estratègic de la ramaderia: "Mentrestant, tota la ramaderia està en caiguda lliure per manca de rendibilitat, cosa que provoca l'abandonament de milers d'hectàrees que només es poden aprofitar amb recursos ramaders, amb les seves afeccions climàtiques i ambientals".

També ha assenyalat la importància de les negociacions a la nova Política Agrària Comuna (PAC) en la compensació dels costos afegits que implica la insularitat: "La producció de llet i carn originada de la ramaderia de vaca frisona és la més important econòmicament del total de les Balears, atès que en suposa més del 50%, i més del 80% en el cas de Menorca". Per últim, ha proposat com a possible fórmula per a millorar la remuneració de la llet als ramaders: "disminuir de forma important el percentatge dedicat a la comercialització de llet líquida i augmentar el de formatges i els seus derivats, amb molt més valor afegit".

L'any 2020 es van produir 65.000 tones de llet a les Balears, entre les 18 ramaderies de Mallorca, les 114 de Menorca i les 2 a Eivissa.

stats