Societat 23/12/2021

Quins hàbits saludables hem après el 2021?

Parlar de sentiments, fer pauses d'exercici o fotografiar moments feliços són exemples senzills d'autocura que ens ajuden a viure millor

Tara Parker-Pope / The New York Times
4 min
Una noia fent exercicis de relaxació

Nova YorkQuines coses bones has fet per tu aquest 2021? Ara que acaba l'any i és moment de repàs et volem suggerir una sèrie de petits hàbits que poden fer que la teva vida sigui una mica millor. No és massa tard per provar-los i escollir-ne alguns que t'agradaria adoptar. Aquí te'n proposem vuit dels nostres preferits.

Aprofita millor les hores del dia. A quina hora del dia et sents millor? Algunes persones ens sentim amb més energia durant les primeres hores del matí. Per als més nocturns, la nit pot ser el millor moment del dia. Ara pregunta't: "Com utilitzo aquestes hores?" ¿Passes les teves millors hores revisant correus electrònics, posant-te al dia amb la feina o fent tasques per a la teva família? Intenta dedicar aquest temps a tu mateix. Utilitza'l per enfocar-te en les teves prioritats, en lloc de dedicar-te a les prioritats dels altres. Pots fer servir aquella hora o dues pel que vulguis: potser per a un passatemps, un projecte que t'apassioni, amb els teus fills o inclús per fer voluntariat i ajudar els altres. Reservar les teves millors hores per centrar-te en els teus objectius i valors és el millor mètode d'autocura.

Gaudeix els aperitius d'excercici. Tot sovint pensem en l'exercici com una activitat formal que hem de fer durant una hora al gimnàs cada dia. No obstant això, diversos estudis demostren que les sessions breus d'exercici que es fan diverses vegades al dia permeten millorar de veritat la forma física i la salut en general. Així com de tant en tant et menges un grapat de fruits secs per trencar amb la monotonia del teu dia, un aperitiu d'exercici és un recés ràpid per moure't. Aixeca't i camina quan estiguis parlant per telèfon. Fes salts, fes squats, excercita els abdominals o puja escales durant vint segons. El meu aperitiu preferit és fer deu flexions a la paret.

Fes una foto d'agraïment. Proposa't fer una foto cada dia d'alguna cosa especial. Pot ser una foto bonica del teu gos, una posta de sol o un menjar deliciós. Pren-te un moment per estudiar la imatge, reflexiona sobre els teus sentiments de gratitud i després comparteix-la amb un amic o publica-la a les xarxes socials. Quan ens esforcem per fixar-nos en el nostre entorn i mostrar afecte cap als altres o els llocs o les coses que ens fan feliços estem assaborint la vida. Els científics saben que això pot ajudar la nostra felicitat i el nostre benestar general.

Crea una llista de sentiments. Cada dia, quan et rentis les dents o et preparis el cafè, pregunta't de veritat: com estàs? Pensa una paraula que descrigui amb exactitud el que penses. Inquiet? Enèrgic? Amb ganes de gaudir? Cansat? (Evita les respostes típiques com "bé" o "normal"). Aquesta senzilla activitat d'etiquetatge és sorprenentment eficaç per calmar l'estrès i acabar amb els pensaments negatius –L'Institut Hoffman té una llista detallada de sentiments a hoffmaninstitute.org per si us voleu inspirar en les respostes–. Els estudis demostren que quan descrivim els nostres sentiments ajudem a desactivar el sistema d'alarma emocional del nostre cervell i així disminueix la nostra resposta d'estrès. Demana als teus fills que triïn una paraula que descrigui els seus sentiments cada dia. Pot ser una rutina familiar divertida que us sorprengui.

Fes una meditació de cinc dits. Aquesta és una forma fàcil de calmar-se, sense importar on et trobis. Utilitza el dit índex d'una mà per traçar el contorn de la mà contrària. Mentre traces un dit cap amunt, inhala. Al traçar-lo cap avall, exhala. Continua dit a dit fins que hagis traçat tota la mà. Ara inverteix les direccions i fes-ho un altre cop, assegurant-te d'inhalar al traçar cap amunt i exhalar al traçar cap avall. He utilitzat aquest mètode en avions, abans de posar-me la vacuna contra la covid i durant reunions estressants, i sempre funciona.

Fes-ho fàcil. En la formació d'hàbits els científics expliquen que el que dificulta més arribar a l'objectiu es coneix com a fricció, que sol presentar-se en tres formes: distància, temps i esforç. Així els hàbits en què no hi ha fricció són més fàcils de mantenir i són aquells que són convenients, passen prop de casa i no requereixen molt temps o esforç. Per exemple, un dels meus objectius aquest any és cuinar més i deixar de demanar menjar per emportar o comprar aliments cars preparats en botigues. Odiava anar al supermercat i em resultava difícil cuinar per a una sola persona. Llavors vaig llegir un article de Wirecutter sobre els millors serveis de compra online i em vaig adonar que podia facilitar-me la tasca de cuinar a casa. Vaig començar a utilitzar els kits de Martha Stewart i Marley Spoon, i va ser com tenir un xef personal. A l'eliminar la fricció, cuinar ara és divertit, fàcil i deliciós.

Mira la medusa. Un dels millors consells de consciència plena que vaig trobar aquest any va ser el de Cord Jefferson, guionista de televisió que va agrair la feina que fa amb el seu terapeuta quan va recollir el seu premi Emmy. Jefferson va dir que li costava molt realitzar la meditació més tradicional però que, en canvi, gaudia veient una càmera web que mostrava les meduses de l'Aquari de la Bahia de Monterey, i això li suposava una forma de meditar. Guarda l'adreça de la càmera de meduses i perd-te en les suaus pulsacions de les meduses per fer una breu pausa de consciència plena durant la teva jornada laboral.

Busca un company de benestar. Escull un amic que comparteixi els teus objectius de salut i fes un pla. Quedeu de veure-us una o dues vegades per setmana per sortir a caminar. O pot ser un missatge de text diari per veure com va la dieta o una trucada de Zoom per treballar junts en un projecte. Els estudis demostren que és més probable que aconseguim els nostres objectius quan un amic ens acompanya en l'aventura.

stats