Societat 09/02/2021

Un de cada quatre treballadors i usuaris de residències no s'ha vacunat

El Govern tanca la campanya de vacunació contra el coronavirus als centres per a gent gran i persones discapacitades amb un 76% de la població diana immunitzada

3 min
Una sanitària posa la vacuna contra el coronavirus a una usuària d'una residència.

PalmaLa Conselleria de Salut ha posat punt final a la campanya de vacunació contra el coronavirus a les residències amb el 76% dels usuaris i treballadors sociosanitaris immunitzat completament. La població diana era de 9.500 persones, i finalment han rebut les dues dosis 7.245 persones: 3.810 usuaris i 3.435 professionals sociosanitaris, segons fonts de la Conselleria de Salut. Així, el 24% d'aquest col·lectiu ha quedat encara sense vacunar.

Les mateixes fonts expliquen que entre els que no s'han vacunat hi ha els que s'han negat a fer-ho, però també altres casuístiques. A part dels contraris a la vacuna, també s'inclouen en aquest percentatge els treballadors que quan havien de rebre el fàrmac no feien feina, perquè eren de vacances o estaven de baixa. A més, tampoc no s'hi han comptat els que varen rebutjar en un primer moment immunitzar-se i, finalment, varen acceptar vacunar-se i per ara només han rebut la primera dosi. Malgrat que la campanya s'ha donat per finalitzada, quedarà oberta la possibilitat de vacunar aquelles persones que per qualsevol motiu no ho han fet fins ara.

Cal dir que les residències de gent gran i persones amb discapacitat han estat el primer grup de la campanya de vacunació, perquè és on s'agrupa la població més vulnerable al covid-19. Fins ara, s'han detectat 12 positius entre persones que ja havien rebut les dues dosis de la vacuna contra el coronavirus en aquests centres. Totes han estat asimptomàtiques. En aquest sentit, la Conselleria recorda que això no vol dir que la vacuna no funcioni i que “era un escenari possible”, perquè vacunar-se “evita desenvolupar la malaltia de manera greu, però no evita contagiar-se o contagiar”. És per aquest motiu que es continuen fent cribratges setmanals.

D'altra banda, aquesta setmana comença la vacunació de les gairebé 4.500 persones considerades grans dependents que viuen fora de les residències a les Illes Balears. Primerament se cita telefònicament, i els equips d'infermeria de l'Atenció Primària aniran a administrar el vaccí a domicili. L'Estratègia de vacunació del govern espanyol també preveu que es vacuni un dels cuidadors de cada dependent, però només aquells que estiguin registrats com a professionals. L'Executiu balear ha demanat que aquest cuidador pugui ser també no professional, perquè són la gran majoria.

Per illes, 3.382 d'aquest col·lectiu viuen a Mallorca, 524 a Menorca, 470 a Eivissa i 63 a Formentera. La previsió és que en dues setmanes aquestes persones hagin rebut la primera dosi del vaccí. Paral·lelament, es continuarà administrant la segona dosi de la vacuna als professionals sanitaris que fan feina a la primera línia per combatre el covid-19. De fet, ja són més de 6.000 els que l’han rebuda.

Arriba AstraZeneca

Les Illes Balears han rebut un total de 36.960 vaccins i n'ha administrat 35.703, el 99,3%. En total, aquesta setmana està previst que arribin més d’11.000 dosis de vaccins contra el SARS-CoV-2: 4.780 d'AstraZeneca, 7.020 de Pfizer i 900 Moderna. I es preveu que durant el mes de febrer s'arribi a les 83.600 dosis.

La portaveu del Govern, Pilar Costa, ha assegurat que Ministeri i les comunitats autònomes acordaran demà a quina població anirà destinada la vacuna d'AstraZeneca, que només es pot administrar a persones d'entre 18 i 55 anys. En aquest sentit, ha avançat que la proposta de les Balears és prioritzar els professionals sanitaris i sociosanitaris que no estan en primera línia.

La Conselleria calcula que fins al 4 de febrer, del total de 53.500 casos de coronavirus acumulats, fins a 30.500 tenien entre 18 i 55 anys. I el grup més nombrós és el de la franja d'entre 40 i 50 anys, amb uns 10.000 ciutadans infectats. Així, calculen que el vaccí d'AstraZeneca evitaria "22.000 nous casos l’any, més de 1.700 ingressos a les plantes d’hospitalització i 220 a les UCI", segons detallen en un comunicat. 

stats