Assetjament escolar

Quatre nois neguen haver violat un company d'escola amb Asperger

La família de la víctima demana quatre anys d'internament per als acusats, a qui s'ha començat a jutjar aquest dimarts

M. R.
2 min
La mare de la víctima, Pilar Juan, conversant amb altres persones darrera les pancartes de suport col·locades a la Ciutat de la Justícia pel judici per la violació al fill

Barcelona"Nosaltres el que demanem és que aquestes atrocitats no passin dins les escoles i que s'aprovin els catàlegs i les lleis que toquen", deia Pilar Juan aquest dimarts al matí abans d'entrar al judici. Després de quatre anys de lluita als tribunals s'han començat a jutjar els quatre nois, ara ja adults, acusats d'haver violat el seu fill al pati del centre on estudiava a Vallirana el setembre del 2018. Segons la família, ja feia temps que l'insultaven i el vexaven, però en aquella ocasió el van acorralar en grup en un espai del pati i el van agredir sexualment. Els acusats han negat els fets durant el judici, que s'allargarà fins dijous.

Segons ha explicat l'advocat de la família, Juan Manuel Ruiz, a la sortida de la primera sessió del judici, els nois han precisat a la sala que "ni tan sols tenen prou amistat entre ells per concebre res". Una de les dificultats del cas és que es tracta de la paraula de la víctima contra la dels acusats, perquè no hi ha testimonis directes de l'agressió ni proves físiques. Malgrat tot, les acusacions confien en els informes psicològics del noi agredit com una de les proves clau del cas. Aquests documents, segons Ruiz, conclouen que l'Asperger que té el menor agredit anul·la la seva capacitat de fabular i mentir.

Per evitar el tràngol que suposava per a la víctima haver de reviure els fets i enfrontar-se amb els seus presumptes agressors, el jutjat ha acordat que el noi no declarés al judici. Durant la sessió d'aquest dimarts s'ha reproduït, com a prova preconstituïda, la declaració que va prestar mentre el cas s'estava investigant. Sí que han declarat com a testimonis els pares del nen, que han explicat les seqüeles que pateix i com ha empitjorat el seu nivell de dependència des dels fets.

Demanen una indemnització a l'escola

La família del nen demana quatre anys d'internament per als acusats i dos de llibertat vigilada, a més d'una indemnització de 85.000 euros a l'escola, com a responsable civil subsidiària dels fets. Els pares de la víctima sempre han considerat que el centre s'hauria d'asseure al banc dels acusats perquè creuen que tant la direcció com alguns dels professors estaven al cas de la situació del seu fill. Però finalment la Fiscalia de Menors –que és qui porta el pes de la investigació dels delictes comesos per menors d'edat– va decidir que només tinguessin la condició de responsables civils.

La Fiscalia demana una mesura lleugerament inferior, de tres anys d'internament i dos de llibertat vigilada per als acusats. Malgrat que els processats ja tenen 18 anys, és un jutjat de menors el que porta el cas perquè, quan van passar els fets, eren adolescents. En cas que arribessin a ser condemnats, el jutge podria acordar que complissin la mesura en un centre de menors o en un mòdul de joves d'un centre penitenciari.

stats