Salut

Un de cada quatre joves de 12 i 13 anys ha vapejat almenys un cop a la vida

Un estudi estatal alerta que el 37,7% dels preadolescents han pres begudes energètiques en l'últim mes

G.G.G.
3 min
Vapejadors de colors a la venta en un establiment

BarcelonaLa febre pels vapejadors es dona cada vegada en edats més primerenques. Segons un estudi del ministeri de Sanitat, el 25% dels estudiants d’entre 12 i 13 anys admeten haver provat algun cop aquestes cigarretes de diferents gustos i colors. Un 21% diuen haver-ne fumat en l’últim any. Segons aquesta mostra de 8.000 alumnes de primer i segon d’ESO d’arreu de l’Estat, les noies són lleugerament més propenses que els nois a utilitzar aquests dispositius i l’assiduïtat augmenta amb l’edat: mentre que un 7,6% dels adolescents de 12 anys afirmen haver vapejat en l’últim mes, la xifra es duplica fins al 14,5% en el cas dels joves de 13 anys. 

Aquestes dades confirmen una tendència a l’alça que feia temps alertaven pneumòlegs i metges de capçalera. La nova ministra de Sanitat, Mónica García, ha anunciat aquest dijous que regularà l’ús d’aquests dispositius: “Els vapejadors tenen aparença de joguines i sabors dolços, però són perjudicials i l’avantsala del tabaquisme. Els regularem”. Les últimes setmanes la ministra ja s’havia compromès a “limitar i regular” els vapejadors i les cigarretes electròniques –que són similars, però es diferencien perquè els primers poden ser d'un sol ús i els segons necessiten recarregar-se– com a “noves addiccions de les noves generacions”. 

Les dades de consum de cigarretes electròniques que ofereix el nou estudi del govern espanyol són “una relativa sorpresa” per als autors: expliquen que estan “molt presents” en la primera adolescència. “Són xifres sorprenentment altes, molt superiors a la del tabac, quan estem veient que les cigarretes electròniques són la porta d’entrada al tabac”, adverteix el delegat del govern espanyol per al Pla Nacional de Drogues, Joan Ramon Villalbí. 

En canvi, la prevalença del consum de tabac és “relativament baixa” en aquestes edats: el 8,5% reconeixen haver fumat alguna vegada a la seva vida (6,5% en l’últim any i 4,1% en l’últim mes), i és un hàbit més estès entre les noies que entre els nois. De fet, menys de l’1% dels preadolescents s’han convertit en fumadors diaris, molt per sota dels que tenen entre 14 i 18 anys. En aquest grup, gairebé un 35% ho han provat i un 7% diuen fumar diàriament.

Consum més reduït d'alcohol

L’estudi també es fa ressò del boom de consum de begudes energètiques entre els més joves: constata que fins al 37,7% dels estudiants de 12 i 13 anys han pres Red Bull, Burn, Monster, Coca-Cola Energy o d'altres en els últims 30 dies. I fins a un 10,2% d’ells diuen haver-lo barrejat amb alcohol. Les xifres s’incrementen a mesura que augmenta l’edat, de manera que en els de 14 a 18 es duplica l’ús de begudes energètiques barrejades amb alcohol (19,5% davant del 10,2%).

Pel que fa a altres conductes addictives com l’alcohol, els joves de 12 i 13 anys són “més prudents” que els de 14 a 18 anys. Per exemple, Villalbí ha assenyalat que fan “consums molts petits” de begudes alcohòliques, si bé hi ha una proporció “gens menyspreable” de nois i noies que diuen haver-ne tastat en l’últim mes. Segons l’enquesta, el 34,6% dels estudiants de 12 i 13 anys reconeixen haver consumit alcohol, almenys, una vegada a la vida; la xifra va baixant a mesura que s’escurça el període temporal, de manera que en els últims 12 mesos han pres alcohol el 30,6% i en l'últim mes, el 21,5%.

El consum és molt similar entre nois i noies, però la freqüència és una mica superior entre els nois. ¿I on aconsegueixen l'alcohol? Els enquestats assenyalen botigues de barri (41,6%), cases d’altres persones (40,8%) o casa seva (33,2%) com a principals abastiments. Els autors de l’estudi, però, sí que admeten “una mica més” d'inquietud pel que fa als patrons de consum de risc. En aquest apartat, un 2% diuen haver-se intoxicat i un 3% haver participat en un botelló en algun moment de la seva vida. Són dades que queden molt lluny de les registrades pels adolescents de 14 a 18 anys, en què el percentatge en tots dos casos puja al 20%, però que els experts demanen tenir present.

stats