Societat 03/05/2023

Els psicòlegs avisen: el programa d'atenció a les famílies ucraïneses "perilla"

En el darrer any s'ha atès prop de 100 persones, que ara podrien veure interromput el seu tractament per la falta de doblers per mantenir la iniciativa

ARA Balears
2 min
Refugiats ucraïnesos a Mallorca.

PalmaEl Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Balears ha reclamat una major implicació per part de l'Administració pública per garantir el programa de suport psicològic a famílies ucraïneses iniciat fa un any, i que ara "perilla", en paraules de l'entitat. En un comunicat, el degà del col·legi, Javier Torres, ha destacat que "el que més preocupa és que els usuaris –prop de 100– que ja reben tractament en pateixin la interrupció, així com que no es puguin atendre noves demandes".

Segons explica l'entitat, a principi del mes d'abril es va avisar el Govern que començaven a mancar fons per poder continuar amb el programa. En aquest sentit, Torres considera que l'atenció psicològica que puguin rebre aquestes persones "és fonamental per prevenir, en la mesura de les possibilitats, les seqüeles psicològiques i trastorns d'estrès posttraumàtic que suposen un impediment per refer les seves vides, una situació que es complica en el cas dels menors". "Durant aquests mesos, s'ha pogut comprovar el trauma que comporta ser testimoni d'un conflicte bèl·lic pot suposar greus problemes de salut mental, i a curt termini, una elevada inseguretat, por al futur i canvis comportamentals, que requereixen atenció", ha considerat Torres.

El dispositiu d'atenció psicològica es va posar en marxa amb un equip de 10 professionals, especialitzats en l'àmbit de les emergències, crisis, i intervenció sanitària per fer intervencions de caràcter individual –amb un enfocament de regulació emocional i gestió de l'estrès– i també en l'àmbit grupal –amb un enfocament de psicoeducació.

Durant aquest any de vigència, s'ha prestat atenció a pacients derivats de manera majoritària a través d'Atenció Primària, les unitats de salut mental i els centres educatius, pel fet que s'han topat amb problemes en el moment de gestionar tota la motxilla psicològica que presenten tant els adults, com els infants i adolescents. Pel que fa a les situacions amb les quals més s'han trobat els professionals, predomina el perfil de "persones vulnerables i ferides emocionalment, que presentaven bloquejos emocionals, estrès posttraumàtic, violència, culpabilitat, idees suïcides o trastorns mentals, entre altres patologies".

stats