Casa Huarte
Societat 20/02/2024

La proposta de protegir la Casa Huarte podria ser una "estratègia" dels propietaris per no retirar els pantalans, segons el GOB

L'entitat ha recordat que s'hi varen oposar fa uns anys

ARA Balears
2 min
Al BOIB número 10 del passat dia 20 de gener es publicava l’anunci d’Acord d’incoació de l’expedient de declaració com a bé d’interès cultural

PalmaEl GOB creu que la proposta de l'expedient per declarar Bé d'Interès Cultural (BIC) la Casa Huarte de Formentor és una estratègia dels propietaris de l'immoble per esquivar la Llei de costes i evitar l'ordre de retirada d'instal·lacions dins el domini públic maritimoterrestre. En una nota de premsa, l'entitat ecologista ha indicat que l'expedient ha estat promogut per quatre germans de la família Huarte Giménez, propietaris de l'habitatge unifamiliar conegut com a Casa Huarte al Racó d'en Mora de Formentor.

Segons els ecologistes, dins del domini públic s'han instal·lat pantalans "bastant extensos", com si fossin embarcadors, una terrassa-solàrium a la mar i zones amb jardí sobre les roques de la vorera. Així, el GOB ha aclarit que no qüestiona que la Casa Huarte "pugui tenir valors patrimonials i arquitectònics que ho mereixin" de protecció cultural, però qüestionen els motius després de la incoació, ja que fa uns anys que els mateixos propietaris s'hi varen oposar.

De fet, els propietaris van presentar al·legacions a la redacció del Catàleg de Patrimoni de Pollença, sol·licitant excloure'n la Casa Huarte per considerar que no existien motius justificats per a la seva protecció. El ple de l'Ajuntament de Pollença, al juliol de 2020, va rebutjar les al·legacions presentades i va mantenir la Casa Huarte a l'aprovació provisional del Catàleg. Amb tot, aquella fitxa del Catàleg no incloïa les obres i instal·lacions situades en el domini públic maritimoterrestre.

En canvi, la Comissió de Patrimoni Històric inclou ara aquestes construccions, "de dubtosa rellevància quant a la seva protecció", segons el parer del GOB, com a elements a conservar. Per això, els ecologistes creuen que la protecció com a BIC "només pretén evitar l'ordre de retirada d'aquestes instal·lacions, després que es denegàs la sol·licitud de concessió administrativa per ordre ministerial". Addicionalment, el GOB considera que la incoació de l'expedient té defectes de forma que la invalidarien, per no haver efectuat el període d'informació pública ni que consti notificació a l'Estat com a titular de béns dins del domini públic maritimoterrestre.

stats