Societat 27/02/2019

La UIB vota a favor de la república amb un 91% dels electors

En total, 1.475 persones han votat en el referèndum d'aquest dimecres

T. C.
2 min

La UIB ha acollit aquest dimecres el referèndum sobre quin model d'estat prefereixen els alumnes: monarquia o república. Les votacions han començat a les 12 h i han finalitzat a les 17 h. L'Assemblea d'Estudiants, que ha organitzat la consulta, ha informat que en total hi han participat 1.475 persones, 1.343 de les quals han optat per l’opció d’abolir la monarquia i instaurar una república, i 115 a favor de la monarquia, mentre que 10 han votat en blanc i 8 han estat nuls.

Els resultats indiquen que el 91% dels votants han optat per la república enfront d'un 8% que ha preferit mantenir la monarquia. En el referèndum d'aquest dimecres també han dipositat el vot altres membres de la comunitat universitària, com professors i personal administratiu.

"Aquests resultats mostren una clara determinació cap a canviar la forma d’estat i creiem que són el reflex d’una demanda actual de la ciutadania que s’ha de veure recollida en algun moment per la classe política i les institucions, que no es poden mantenir impassibles davant la voluntat d’una societat que clama un canvi real", expliquen els organitzadors.

La jornada ha ocorregut sense cap tipus de problema i ha estat un referèndum "pacífic" en el qual els estudiants "hem donat una lliçó de democràcia", ha assenyalat Clàudia Desil, una de les organitzadores.

Cal recordar que els organitzadors han rebut l'autorització de la UIB, però no han tingut cap ajuda ni finançament per part de l'entitat. L’Assemblea del Referèndum vol deixar clar que la implicació i el suport per part de la Universitat ha estat mínim, més enllà de facilitar un lloc amb taules i cadires, i no ha volgut aportar ni urnes ni ajudar al finançament de les paperetes i els cartells, que s’han gestionat amb els doblers dels estudiants implicats.

Els responsables de les taules electorals, localitzades a les cinc principals facultats, han funcionat amb l’ajuda de voluntaris aliens a l’Assemblea del Referèndum, que s’han encarregat de dur a terme la votació i realitzar el recompte un cop ha acabat la jornada.

Sara Barceló és estudiant d'Història de l'Art i també és una de les organitzadores d'aquest referèndum. L'alumna ha assenyalat que "l'objectiu era generar debat dins l'àmbit universitari. Pensam que la UIB ha de ser un agent mobilitzador en què els estudiants tinguin l'oportunitat de qüestionar i tenir una visió crítica respecte del model d'estat que volem".

Els organitzadors han explicat que els dos edificis que han tingut una major participació han estat el Guillem Cifre (edifici d'Educació, Psicologia i Pedagogia) i el Ramon Llull (facultat de Filosofia i Lletres).

Aquesta iniciativa neix de la voluntat d’un grup d’estudiants que es van voler sumar a un moviment de diversos referèndums que s’han realitzat o s’estan organitzant en aquest moment a una trentena d’universitats d’arreu de l’estat espanyol.

stats