Societat 15/06/2022

Privilege Style, l'aerolínia amb seu a Mallorca del vol de la vergonya de Johnson

Activistes de l'ONG Freedom for Torture es varen manifestar ahir a la seu a Palma contra les deportacions forçoses de migrants

2 min
Imatge de la protesta de Freedom for Torture a la seu de Privilege Style a Palma.

PalmaL'aerolínia Privilege Style, que té seu a Mallorca, està al centre de la polèmica pels vols de la vergonya de Boris Johnson. Aquest dilluns un avió de la companyia havia de transportar migrants que han arribat de manera irregular al Regne Unit, en el marc del programa de deportació impulsat britànic que vol externalitzar la gestió de les demandes d'asil, especialment d'aquelles persones que arriben en pasteres a través del canal de la Mànega. En les hores prèvies a l'enlairament, que estava previst per a les 22.30 h, hora local, el vol es va suspendre després de les intervencions de darrera hora del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) i d'altres organismes judicials del Regne Unit.

L'empresa mallorquina, fundada i presidida per l'empresari gallec Chema Álvarez, està especialitzada en vols xàrter "a mida" i treballa per a equips esportius, institucions i agents d'espectacles, entre d'altres, segons informa l'empresa a la pàgina web. Entre els seus clients hi ha equips de futbol com l'Atlètic de Madrid, el Reial Madrid, la selecció espanyola i la Sub-21. De fet, al seu lloc web ofereixen els seus serveis per al mundial de Qatar 2022. "És la destinació d'aquest any i volar en privat és la millor manera de gaudir sense imprevistos de la meca esportiva". Promocionen el Boeing 757, "l'estrella del mundial", un avió "pensat per brindar els millors i més exclusius vols privats".

L'ONG Freedom from Torture va protestar ahir a la seu de la companyia, a Palma, per denunciar la seva participació en les deportacions de refugiats del Regne Unit a Ruanda. Els activistes varen mostrar la pancarta Stop the flights, i després de parlar amb un representant de la companyia, varen ser expulsats del lloc. El director de Survivor Empowerment, Kolbassia Haoussou MBE, supervivent de tortura, va explicar que, només la darrera setmana, més de 30.000 ciutadans del Regne Unit han enviat correus electrònics a les aerolínies sospitoses d'estar involucrades en el pla del govern del Regne Unit per retornar refugiats de Ruanda al país. "La companyia Privilege Style pensaven que podrien ignorar-nos, per la qual cosa hem viatjat fins a la seva seu a Mallorca", ha dit Haoussou. I ha recordat que dues aerolínies que abans feien vols de deportació per al govern del Regne Unit, Titan Airways i Air Tanker, s'han exclòs oficialment del programa de Johnson.

Originalment, el vol l'havien d'ocupar 37 persones, però diferents intervencions legals de grups de defensa dels drets humans i d'advocats especialitzats davant del Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les i del Tribunal d'Apel·lació havien rebaixat la xifra fins als set esmentats, la nacionalitat dels quals és kurda (2), iraquiana (3), iraniana (1), albanesa (1) i vietnamita (1), tal com informa l'ARA. En les hores prèvies del vol la llista de set deportats ha caigut a quatre, posteriorment a un i després a zero. El govern britànic ha confirmat que suspèn el vol però també que continua compromès amb un programa que l'església anglicana considera "immoral".

stats