Societat 18/01/2024

Premien un estudi de la UIB sobre la mosca xucladora de sang que infecta el ramat

Aquests insectes estan poc estudiats a Europa, malgrat transmetre malalties greus

2 min
Les mosques xucladores de sang poden transmetre malalties infecciones al ramat

PalmaL'investigador Carlos Barceló, membre del grup d’investigació en Zoologia Aplicada i de la Conservació (ZAP) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha estat guardonat per un estudi que aporta nova informació sobre una mosca hematòfaga, la 'Díptera: Muscidae', de la tribu Stomoxyni, que afecta el ramat. Aquestes mosques xucladores de sang estan poc estudiades a Europa i especialment a Espanya, i són importants perquè poden transmetre malalties de manera mecànica, com el virus de l’anèmia infecciosa equina, l’anaplasmosi o la piroplasmosi.

Mosques i bacteris

L'estudi ha avaluat la distribució i abundància de les mosques en explotacions ramaderes de l’illa de Mallorca, a la vegada que ha permès generar una distribució actualitzada a escala nacional de les espècies identificades. També ha confirmat la presència del bacteri Wolbachia pipientis, que té un paper significatiu com a agent de control biològic per a determinats insectes i que es troba dins el mateix grup que les espècies aïllades als EUA, al Canadà, a Mèxic i a Austràlia. Aquesta troballa és especialment rellevant i obri el camí a nous estudis per determinar el paper d’aquest bacteri com a possible agent de control biològic de la mosca xucladora, sobretot a causa de l’augment del desenvolupament de resistència als insecticides en grups determinats d'artròpodes. L'estudi, a més, ha determinat altres espècies de bacteri, com l'Haematobia irritants, citada per primera vegada a les Illes Balears.

Els resultats del treball de Barceló, en el qual també han participat investigadors del Centre d'Investigació Mèdica de La Rioja, de la Universitat de Còrdova i de l'Estació Biològica de Doñana-CSIC, han rebut el reconeixement de la Confederació Espanyola de Fabricants d’Aliments Compostos per a Animals (Cesfac) amb el premi Carlos de Blas Beorlegui. 

stats