Llengua
Societat 21/09/2023

El PP va ser el primer partit que va posar el '.cat' a les webs d'institucions illenques

Pere Rotger el va introduir el 2006 a Inca, i després al Parlament que va presidir, mentre ara el seu partit l'elimina

2 min
Pere Rotger, quan enca hi formava part del Parlament. / T.AYUGA

PalmaL'ús del domini '.cat' a les webs institucionals de les Balears no va ser una iniciativa política de MÉS, ni tan sols del PSIB, com es podria pensar, sinó que va ser del Partit Popular, el mateix que ara n'ha iniciat amb força l'eliminació. Va ser en concret l'Ajuntament d'Inca, governat amb majoria absoluta pel PP, qui l'any 2006 va esdevenir com l'administració pionera en aquesta aposta. El batle d'aleshores, Pere Rotger, va acollir la proposta que li va fer l'Obra Cultural d'Inca, i es va aprovar amb el vot favorable dels populars, el PSOE, el PSM, els Independents d'Inca i Unió Mallorquina. "La iniciativa va passar primer per la comissió de cultura, i es va decidir elevar-la al ple municipal, que la va aprovar. Record que el primer que va sortir a protestar va ser Jorge Campos", explica qui aleshores era president de l'OCB d'Inca, Andreu Caballero, actual regidor pel PSIB a la capital del Raiguer. "Era un batle amb majoria absoluta, i ho va tenir clar", sentencia Caballero quan reviu aquells moments polítics en els quals el PP d'Inca va obrir camí en defensa d'un domini que potencia la identificació amb la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears segons l'Estatut.

I és que el llavors batle, Pere Rotger, es va manifestar en diferents ocasions a favor de l'ús del català a tots els àmbits, i fins i tot van ser més que coneguts els seus enfrontaments en temps de José Ramón Bauzá com a president del Govern, quan l'inquer era president del Parlament. Precisament com a segona autoritat de la Comunitat Autònoma, Rotger va impulsar també el domini '.cat' al web del Parlament (parlamentib.cat), una extensió que encara funciona a ple rendiment, si bé ara conviu amb la de 'parlamentib.es'

En aquell moment, Jorge Campos, president del Círculo Balear, va dirigir una dura campanya contra Pere Rotger i altres dirigents populars a qui atribuïa el qualificatiu de 'personatges'. Campos intentava aleshores, encara no existia Vox, que el PP de Bauzá s'acostàs més a l'extrema dreta: "Els ciutadans que comparteixen la ideologia del PP, la majoritària a les Balears (...), em transmeten la seva indignació quan comproven que el seu partit continua dirigit per personatges contraris, paradoxalment, a aquesta ideologia. Com Pere Rotger, artífex de la introducció del domini independentista '.cat' a les Balears", afirmava Campos en un article d'opinió a Libertad Balear. L'actual polític de Vox intentava escorar més José Ramón Bauzá cap als seus postulats anticatalà, ja que el considerava tebi, mentre Bauzá conreava l'oposició ciutadana més gran de la història democràtica de les Illes, precisament per la seva persecució a la llengua i cultura pròpies.

Campos confonia aleshores, intencionadament o no, que impulsar el domini '.cat' té connotacions territorials, quan, segons explica la Fundació.cat, "es tracta del primer domini representatiu d’una comunitat cultural a internet", i, per tant, té una pretensió d'identificació d'un conjunt d'iniciatives culturals que es fan en la mateixa llengua.

En el cas de l'Ajuntament de Palma, l'equip de Jaime Martínez ja ha aprovat eliminar el domini '.cat' a proposta de Vox, però avui dia passa com al Parlament, les webs funcionen tant amb l'extensió '.es' com amb la '.cat'.

stats