Societat 22/04/2024

Pollença treu a licitació els 44 lots per explotar les platges del municipi

La Junta de Govern local va aprovar el projecte al darrer ple

3 min
El litoral de Pollença encara no té els serveis de platja en funcionament

PalmaLa Junta de Govern municipal de Pollença ha aprovat la licitació dels 44 lots que integren l’explotació estiuenca del seu litoral. Aquests lots inclouen bars, quiosquets, serveis de para-sols i gandules –tot el que suposa el servei als banyistes durant l’estiu–, tot i que l'Ajuntament encara està pendent de resposta per part de Costes. “El gener ja vàrem demanar l’autorització i a la resposta es varen assenyalar algunes deficiències que ja hem esmenat. Com que són principalment aspectes formals, pensam que no hi haurà cap impediment per continuar amb el tràmit de licitació per assegurar que els serveis arribin a temps”, ha explicat el batle de Pollença, Martí March.

Des del moment en què es va anunciar que es duria a terme la licitació del contracte patrimonial per la cessió de tercers de l’explotació de l’autorització demanial, el portaveu de Tots-El Pi, Tomeu Cifre, va criticar que “la deixadesa de l'equip de govern du el Moll, Formentor i Cala Sant Vicenç a una situació insostenible”, perquè es va esperar massa per demanar l’autorització de Costes i ara "les platges del municipi continuen sense serveis", malgrat que ja "ha començat la temporada turística".

En aquell moment, l’Ajuntament ja es va defensar assegurant que “s’han fet tots els tràmits en temps i forma”, i que espera que no hi hagi cap impediment per licitar els serveis del litoral, ja que locals i visitants comencen a fer ús de platges i cales. “És un expedient complex, perquè són molts punts de servei amb realitats molt diferents i, així i tot, ho tenim perfectament preparat perquè els serveis es puguin posar en marxa quan es licitin i s'adjudiquin els lots”.

L'Ajuntament de Pollença ha demanat a Costes que, en comptes d’una licitació de serveis per quatre anys, pugui tenir una durada de sis anys en properes ocasions. El motiu és assegurar que els empresaris que hi concorren “no escatimen esforços i fan les inversions adequades perquè saben que el temps d’explotació és més gran". "Hi guanyam tots”, assegura March.

Font d'ingressos

Els serveis de temporada són un veritable maldecap per a les administracions locals perquè necessiten l’autorització de Costes per licitar-los, ja que bona part d’aquestes activitats es fan damunt el domini públic. Però també suposen una important font d'ingressos, perquè les quantitats que paguen els adjudicataris per cadascun dels serveis són molt significatives.

D'altra banda, aquestes activitats generen situacions conflictives en alguns casos, perquè l’Administració ha de controlar que els adjudicataris compleixin les ubicacions i espais que se’ls han assignat, perquè aquestes activitats han de conviure amb el lliure gaudi de les platges i el litoral per part dels ciutadans. De fet, cada estiu hi ha queixes per la invasió de gandules en algunes zones, on pràcticament no queda lloc per passar.

L'Ajuntament de Calvià ha suspès aquesta mateixa setmana l'autorització del quiosquet de Cala Falcó, tal com va avançar l'ARA Balears, perquè Costes havia remès un ofici on s'indicava que incompleix la normativa aplicable a platges naturals.

L'Escoleta de Pollença i les cafeteries dels poliesportius i el pavelló

La Junta de Govern local ha aprovat també l’adjudicació del contracte de serveis de redacció de projecte, direcció d’obra i estudi de Seguretat i Salut de l’escoleta de Pollença. Així, el contracte s’adjudica a l’entitat Studiomas Concept SL, per ser l’oferta amb millor puntuació, amb un import total de 164.378,50 € (IVA inclòs). Després de notificar la resolució, es procedirà a formalitzar el contracte a partir de deu dies naturals.

D'altra banda, també es va aprovar la proposta d’adjudicació del contracte de concessió de serveis  d’explotació dels bars cafeteries del lot 3 (explotació del bar cafeteria del Pavelló de Pollença). L’acord accepta la proposta d’adjudicació formulada per la Mesa de Contractació per a la concessió del servei d’explotació del bar cafeteria del Pavelló de Pollença (lot 3). El seu cànon anual serà de 3.630 € (IVA inclòs). Així, es requereix a la persona licitadora que presenti, en el termini de deu dies hàbils, la documentació justificativa del compliment dels requisits previs i haver constituït la garantia definitiva. 

Per altra banda, es declara desert el lot 2, corresponent a l’explotació del bar cafeteria del Poliesportiu de Pollença, amb un cànon anual de sortida de 5.445 € (IVA inclòs), perquè no s’ha  presentat cap oferta dins el termini establert a tal efecte. Així, aquest lot es tornarà a licitar, en breu, oferint les mateixes condicions. Per últim, en breu es proposarà l’adjudicació del lot 1, corresponent al bar cafeteria del Poliesportiu del Port de Pollença, amb un cànon anual de sortida de 4.840 € (IVA inclòs), el qual  resta pendent de l’informe tècnic corresponent, per tal d’avaluar les ofertes presentades.

stats