Societat 21/07/2020

Els cossos policials proposen més de 50 multes el primer dia de l'obligació de dur mascareta

El Govern balear continua sense tenir aquesta dada

A. T.
2 min
La Policia Local de Palma assegura que no pot accedir al nombre total de sancions per no dur mascareta

PalmaLa Guàrdia Civil, la Policia Nacional i diverses policies locals han proposat ja, entre les 8 h de dilluns i les 8 h d'aquest dimarts, 51 multes per no dur la mascareta en l'espai públic, segons ha pogut saber l'ARA Balears. Durant aquestes primeres 24 hores d'obligatorietat de la mascareta, la Policia Nacional ha aixecat 11 actes per incompliment, 10 de les quals han estat a Palma i una a Eivissa. La Guàrdia Civil n'ha posat 7 entre totes les Illes.

Les 33 restants les han posat diverses policies locals. Concretament, els agents municipals d'Eivissa han denunciat 26 persones, 12 per mal ús de la mascareta i 14 per no portar-la posada. Per la seva banda, la Policia Local de Ciutadella n'ha posat 6 i la de Maó, 1. Fonts de la Policia Local de Palma asseguren que no poden accedir a aquesta dada perquè el sistema informàtic que tenen no els permet fer-ne el recompte. En qualsevol cas, reconeixen, han estat molt poques les que ja han posat.

El Govern balear continua sense disposar d'aquesta xifra. Fonts de la Conselleria varen argumentar dilluns que les competències no són únicament del Govern, de manera que "no manegen la dada" ni tenen "per què exigir-la". El Decret recull al punt 2 del segon article que les seves disposicions "no afecten les competències atribuïdes als municipis i als consells insulars per sancionar els fets i les conductes als quals fa referència".

D'aquesta manera, tant les policies locals com la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tenen competències per posar les actes o denúncies i instruir-les, i "poden enviar-se a l'òrgan previst", la Direcció General d'Emergències i Interior. Però en cap cas estan obligats a fer-ho ni, per tant, a donar-ne comptes a la Conselleria. En la mateixa línia, el text preveu que si la Direcció "té coneixement de la tramitació [de la sanció], per part d'una altra administració competent en la matèria, d'un procediment sancionador pel mateix fet infractor, ha d'abstenir-se d'iniciar un procediment".

Decret Llei 11/2020 del 10 de juliol
stats